Zonne-energie uit een kas

Het project om een oude kas te transformeren tot een duurzame energiecentrale is een initiatief van Protium. Protium ontwikkelt, financiert en exploiteert zonnedaken. In 2020 is INNAX benaderd voor het leveren van meetdiensten voor duurzame energieopwekking. Protium was reeds in gesprek met leveranciers. Omdat ze niet afhankelijk willen zijn van één partij, zijn we het gesprek aan gegaan.

Extra panelen en SDE subsidie

Tijdens de verbouwing bleek dat een gedeelte van de kas met wat kleine aanpassingen ook geschikt was voor de aanleg van extra panelen. Omdat de SDE-subsidie wordt berekend over de hoeveelheid opgewekte energie, was dat een interessante optie. Door snel te schakelen was het mogelijk om de aansluiting te vergroten. Dat heeft er voor gezorgd dat er zo’n 100 panelen extra zijn geplaatst.

De SDE subsidie kan de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen op een gebouw aanzienlijk verkorten. Dit geldt ook voor de aanleg van zonneweides of op een solarkas. Bij toekenning wordt het verschil tussen de kostprijs van grijze (fossiele) energie en die van duurzame energie vergoed over een periode van vijftien jaar.

Een duurzame toekomst en multifunctioneel gebruik

Naar verwachting nemen capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet de komende jaren alleen maar toe. Met het plaatsen van brutoproductiemeters kan de opwek van de solarkas in realtime bijgehouden worden en kan snel er actie worden ondernomen als dat nodig is, bijvoorbeeld in het geval van overbelasting op het net. Naast de opwekking van groene energie blijft de kas gebruikt worden voor agrarische doeleinden. Zo krijgt de kas een tweede leven én wordt het een multifunctionele locatie.

 

Feitjes en cijfers

  • 11.724 zonnepanelen
  • Maximaal piekvermogen: 5.520 kWp (5,52MW)
  • Jaarlijkse opwekking 4,6miljoen kWh
  • Genoeg stroom voor 1640 huishoudens

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Michael. 

een foto van Michael van der Aa
Michael van der Aa