Smart grid reguleert opwekking 

Het windmolenpark in Biddinghuizen bestaat uit veertig turbines met een totaal vermogen van 80MW. Het park beschikt over een Gesloten Distributie Systeem (GDS) dat is aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT. Het komende jaar wordt daar 120.000 kVA aan zonne-energie opwekinstallaties (ongeveer 400.000 panelen!) en 36.000 kVA aan accu’s aan toegevoegd. Wind- en zonne-energie pieken zelden gelijktijdig in Nederland en de keren dat het wel gebeurt zal een smart grid ingrijpen en de meest economische oplossing voor dat moment bepalen. Naar verwachting zullen de eerste accu’s in september 2020 operationeel zijn en de 120 MVA aan zonne-energie opwekinstallaties rond juni 2021.

Faciliterend Netbeheerder

Naast de meetdiensten zal INNAX bij dit project voor het eerst optreden als Faciliterend Netbeheerder, waarbij INNAX als (onafhankelijke) netbeheerder de meetdata controleert en distribueert naar de verschillende marktpartijen.

Meten tot op de seconde

Het meterpark bestaat uit hoofd- en controlemeters klasse 0,2s, een dubbel uitgevoerd glasvezelnetwerk met in elke meter het nieuwste CU_Xe211 Ethernet + Modbus 104 modem. Voor de comptabele meetdata realiseren we een loginterval van 5 minuten door middel van twee 19” rack servers met onze collectiesoftware. De sturing van het smart grid heeft een Modbus interface waarmee het mogelijk wordt op secondeniveau te meten en data te leveren.

 

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Harold.