Wat is een gesloten distributiesysteem?

Gesloten distributiesystemen (GDS) worden ook wel particuliere netten genoemd. De eigenaar van een GDS is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Dit houdt in dat de eigenaar ervoor moet zorgen dat het GDS veilig en betrouwbaar is. De eigenaar moet ook ervoor zorgen dat het GDS voldoet aan de wettelijke eisen.

Wettelijke eisen van een GDS

In Nederland is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) verantwoordelijk voor het toezicht op GDS'en. De ACM kan een GDS sluiten als het niet voldoet aan de wettelijke eisen. Als een ontheffing is toegewezen, is er sprake van een gesloten distributiesysteem. De eigenaar van een GDS is verantwoordelijk om de deelnemers hun eigen keuze te laten maken voor een energieleverancier. Deelnemers aan een gesloten distributiesysteem moeten namelijk dezelfde keuzevrijheid hebben die ze normaal ook zouden hebben. Daarmee moet je dus derden toe laten op het GDS.

De eigenaar van een GDS kan het beheer uitbesteden aan een derde partij. Zo'n partij wordt een faciliterend netbeheerder genoemd. In het geval van een GDS dat is aangesloten en wil terugleveren op het hoogspannings- of regionale energienet, is de eigenaar van het GDS verplicht om een netbeheerder aan te wijzen. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van de elektriciteit van het GDS naar het openbare net.

Waarvoor wordt een GDS gebruikt?

Gesloten Distributie Systemen worden met succes toegepast in diverse sectoren, waaronder de industrie, gemeenschappen en commerciële gebieden. Denk aan:

  • Grootschalige wind- of zonneparken. Deze parken kunnen worden aangesloten op een GDS om de opgewekte elektriciteit te distribueren.
  • Bedrijventerreinen. In deze gebieden kan het GDS bijvoorbeeld worden gebruikt om de elektrische auto's op te laden. Dit kan helpen om de CO2-uitstoot te verminderen.
  • Woonwijken met veel zonnepanelen. In deze wijken kan het gesloten distributie systeem worden gebruikt om de opgewekte zonnestroom te delen tussen de woningen. Dit kan helpen om de energiekosten te collectief te verlagen. Een andere oplossing is een energiecoöperatie oprichten.

Toekomst van GDS'en

GDS'en worden steeds belangrijker in Nederland. Dit komt doordat er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt. Deze duurzame energie kan vaak niet direct worden teruggeleverd aan het openbare net. Een GDS biedt dan een oplossing om deze energie lokaal te gebruiken of op te slaan in batterijen.

Gesloten distributie systeem als oplossing voor netcongestie

Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk overschrijdt. Gesloten distributiesystemen kunnen helpen om netcongestie te verminderen door de netbelasting van het hoogspanningsnet te verlagen.

Door de implementatie van een GDS kunnen duurzame energiebronnen efficiënt worden verdeeld binnen een specifieke geografische locatie, waardoor congestie op het hoofdnet wordt verminderd. Dit resulteert niet alleen in een verbeterde betrouwbaarheid van het systeem, maar ook in lagere kosten en een duurzamere energie-infrastructuur.

Grip op energie

Besparen op energie en kosten dankzij effectief energiemanagement

Besparen op het energieverbruik van gebouwen begint met inzicht. Om hier stappen in te zetten is het zaak om alle aspecten van energie te bekijken, want de winst zit meestal in het ontdekken van slimme combinaties. Die kun je pas zien, nadat voldoende relevante data zijn verzameld.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Ed zal snel contact met u opnemen.