Vertrouwde functionaliteiten keren terug 

Aan het begin van het jaar ontbraken nog veel vertrouwde functionaliteiten in Vabi Assets Energie. Stapsgewijs zijn bij de software updates functionaliteiten toegevoegd, zodat we weer op de vertrouwde manier gegevens kunnen verwerken. Op dit moment ontbreekt bijvoorbeeld nog de mogelijkheid om de maatregelpakketten door te rekenen. Het is daarom tijdrovend om de effecten van verbetermaatregelen door te kunnen rekenen. Ook de CSV-importmogelijkheid is nog niet volledig gereed. Van beide functies heeft Vabi een begin gemaakt, dit zal de komende updates verder worden doorgevoerd.

Wijzigingen in rekenmethode

Bij de software updates worden niet alleen de functionaliteiten verder uitgebreid, ook worden bugs opgelost en invoercontroles toegevoegd. Hierdoor treden soms (kleine) veranderingen op in de uitkomsten of kan een woning niet meer doorgerekend worden na een update. Ook in de NTA8800 en ISSO 82.1 publicatie zijn afgelopen jaar (kleine) wijzigingen doorgevoerd. Dit jaar worden weer wijzigingen doorgevoerd in de rekenmethode. Deze wijzigingen worden op 1 juni van kracht.

Meer opnamegegevens nodig

Om met de gewijzigde methode energielabels te kunnen registeren, zijn meer opnamegegevens nodig dan voorheen. Vooral voor de detailmethode geldt dat deze gegevens vaker moeten worden afgeleid uit documentatie en niet ter plaatse kunnen worden geïnspecteerd. Voor zowel de basis- als detailmethode geldt ook dat meer informatie in het dossier vastgelegd moet worden. Daarvoor is een groter beroep nodig op opdrachtgevers en aannemers om gegevens aan te leveren. Gaandeweg merken we gelukkig dat dit beter verloopt en dat bij bouwprojecten en renovaties al eerder voorzien wordt in het vastleggen van deze gegevens.

Verdere optimalisatie

Na dit eerste jaar is er nog steeds het één en ander te leren met deze nieuwe rekenmethode. De effecten van de wijzigingen kunnen we inmiddels beter duiden en zal ook een plek krijgen in het samenstellen van maatregelpakketten. Ook zullen nog gerichte invoerbeteringen doorgevoerd moeten worden in de aannames van de geconverteerde data.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Richard.