Woningopnames

De gegevens die nodig zijn om het energielabel te bepalen zijn uitgebreider dan voorheen. Hierdoor is het voor een nieuw energielabel nodig om een nieuwe woninginspectie uit te voeren. Volgens de nieuwe regels is bewijslast in de vorm van foto’s, facturen en documentatie belangrijker geworden. De regels rondom het opnemen van woningen zijn beschreven in het opnameprotocol ISSO 82.1. Begin 2021 is een update verschenen van het opnameprotocol.

Software

Onze samenwerkingspartner Vabi heeft recentelijk een nieuwe versie van de software uitgebracht. Hiermee kan volgens de nieuwe methodiek een berekening worden uitgevoerd en een energielabel worden geregistreerd. In Assets Energie wordt de oude invoer (uit het Nader Voorschrift) automatisch geconverteerd naar NTA-invoer. Hierbij worden aannames gedaan voor de nieuwe invoerparameters, opdat er een berekening uitgevoerd kan worden. Hiermee kan indicatief worden bepaald welk energielabel een woning heeft. Voordat een woning daadwerkelijk afgemeld wordt, moet deze eerst worden bezocht om de nieuwe invoergegevens precies te bepalen.

Momenteel is INNAX bezig om te analyseren welke woningkenmerken veel effect hebben op de uitkomsten en hoe hier in de conversie mee omgegaan wordt. Zo kunnen we met enkele snelle aanpassingen een betere indicatie van de energieprestatie geven.

Kwaliteitsverklaringen

Bij een groot aantal woningen wordt gebruik gemaakt van kwaliteitsverklaringen om de energetische prestatie aan te tonen. Deze database wordt beheerd door BCRG. Door de overgang van Nader Voorschrift naar NTA8800 zijn niet alle verklaringen zonder meer geldig en moeten ze (door de fabrikanten) worden aangepast. Vanwege de beperkte beschikbare tijd is dit nog niet voor alle verklaringen gebeurd. Dit heeft tot gevolg dat sommige producten alleen gewaardeerd mogen worden met inrekening van een ongunstige correctiefactor. Zie ook het bericht op de website van BCRG.

RVV-Verduurzaming

Op 1 juli 2021 heropent de Regeling Vermindering Verhuurderheffing, categorie verduurzaming. Bij een verbetering van de energieprestatie met minimaal 3 labelklassen en tot minimaal label B kan een corporatie een heffingsvermindering krijgen. Om gebruik te maken van deze regeling moet zowel de huidige situatie als de situatie na maatregelen worden opgenomen volgens de methode NTA8800. Een aandachtspunt is dat als gevolg van de methodiekwijziging maatregelen niet altijd leiden tot dezelfde labelverbetering als voorheen bij het Nader Voorschrift.

Voor projecten die tussen 1 juli 2021 en 1 oktober 2021 worden aangemeld mag er een energielabel worden gebruikt met een opnamedatum van na 1 juli 2020 volgens de NTA8800. Bij meldingen ná 1 oktober 2021 mag de opnamedatum niet ouder zijn dan 6 maanden, dus minimaal een NTA8800 energielabel (basisopname) vanaf april 2021.

Maatwerkadviesmethode

Er is een start gemaakt met de ontwikkeling van een nieuwe maatwerkadviesmethode. Met deze methode kan berekend worden wat de effecten zijn van energiebesparende maatregelen. Niet alleen op het energielabel, maar ook op het gas- en elektriciteitsverbruik en de energiekosten. De nieuwe methode zal gebaseerd zijn op NTA8800. INNAX is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Joris.