‘Kantelpunt bereikt: alles wordt duurzaam’

Technion heeft al in 2010 aan een energieneutraal gebouw gewerkt. Dat vraagt veel kennis, en die is er gewoon. Samen hebben INNAX en Technion natuurlijk meer ervaring om uit te putten. Dat geeft meer slagkracht, op alle deelgebieden van duurzaamheid.

Dat zeggen twee medewerkers van voormalig Technion en twee van INNAX. Twee mannen, twee vrouwen. Verschillend in leeftijden en functies. Kortom, de ideale mix voor een open gesprek. Zij zien: ‘INNAX kon de vraag naar duurzame oplossingen nauwelijks aan. Dus daar was men erg blij met versterking vanuit Technion.

INNAX had duurzaamheid veel duidelijker als paraplu over alle activiteiten: ontwerpen, meten, beheren, controleren, vanuit inzicht in data de technische oplossing bieden… noem maar op. Technion riep dat niet zo van de daken, maar had wel degelijk diezelfde focus op verduurzaming. Hoe dan ook: het belangrijkste wat nu speelt, is het kantelpunt dat we in de samenleving hebben bereikt. Namelijk: duurzaamheid is geen keus meer.’

Waar blijkt dat uit?

‘De overheid wil sowieso duurzaam. Dat merk je als je voor hen werkt, en natuurlijk ook aan de regelgeving en normeringen. Kijk naar de veranderingen van de afgelopen tien jaar. Kijk wat er op dit vlak nog in de pijplijn zit. Het wordt gewoon allemaal duurzamer. Zowel Technion als INNAX zeiden altijd al: die kant moet het op. Wij delen dezelfde visie. Het enige verschil dat we nog wel zien: er zijn organisaties die meedoen omdat het nu eenmaal moet, en organisaties die zelf graag willen.’

Komen beide voor in het klantenpakket?

‘Zeker. Er zijn projecten die helemaal niet met duurzaamheid te maken hebben. Die klanten proberen we dan wel die kant op te krijgen. Ook dat is werken aan duurzaamheid. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Wat dan helpt, is dat we nu allemaal INNAX zijn. Die naam staat ergens voor. De zin Energizing the future klinkt nu ook vanuit Friesland en Brabant. We zijn heel benieuwd wat voor effect dat heeft. Je positioneert je dan anders. Krijg je daardoor ook meer vraag naar duurzame oplossingen? Dat zou mooi zijn, want die kant wilde Technion toch al meer op.’

Duurzaamheid kenmerkt zich ook door innovaties.

‘Die zijn dus voor ons allemaal nieuw. En hierbij sluit de cultuur van INNAX goed aan. Want INNAX is typisch een bedrijf waar niet alles in beton is gegoten. Het is heel sterk in ontwikkeling. Gelukkig maar, want dan kun je beter inspelen op nieuwe dingen.

Bovendien: dat zaken niet vastliggen, is ook erg aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers. Je hoeft je niet in alles te voegen. Je kunt mee-ontwikkelen. Dat is verbindend. En dat gaat nu, anderhalf jaar na het samengaan van Technion en INNAX, alleen maar sterker worden.’

Door wat?

‘Afgelopen tijd hebben we eerst veel achter de schermen geïntegreerd. Zoals data ineenschuiven. Gelukkig werkten allebei al met software van AFAS, dus dat ging soepel. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de mensen. Collega’s van Technion en INNAX kunnen zich natuurlijk wel aan elkaar voorstellen. Maar voor je elkaar ook echt kent en op belangrijke momenten weet te vinden, dat vraagt tijd. Door corona kunnen we elkaar niet vaak fysiek ontmoeten, dus dan gaat dat trager. En we willen daar niet in forceren. Maar dit jaar zijn we toch echt gezamenlijke projectteams aan het formeren. Overigens waren die intussen ook al spontaan ontstaan.

Zo hebben we recent de nieuwbouw van een grote school in Overijssel in opdracht gekregen. Bijna net zo ver van Veenendaal (Midden) als van Heerenveen (Noord). Ideaal. Dit wordt dan ook vanuit die twee locaties samen opgepakt. Dat gaan we meer zien. 2021 is echt het jaar van de verbinding.’

Aan dit gesprek is deelgenomen door Jorien Groothedde, René van Netten, Suzanne Wammes en Henk Waslander.
Dit artikel is deel twee, het eerste gedeelte kunt u hier lezen.

 

De Installatiedesk BV groeit door

Uitbesteden van ‘reken- en tekenwerk’ is vaak aantrekkelijk. Zulk werk is het specialisme van De Installatiedesk BV. Zie hun track-record: Amerikaanse ambassade, terminals op de Maasvlakte, hoofdkantoor Rabobank, diverse grote ziekenhuizen en musea. Inmiddels denkt De Installatiedesk aan uitbreiding.

De grootste installateurs van Nederland, maar ook kleine aannemers en architecten, weten allemaal de weg te vinden naar De Installatiedesk. Het bedrijf is dan ook actief door het hele land, maar was tot nu toe alleen gevestigd in Heerenveen. Daar kan wel eens verandering in komen. Want het biedt soms voordelen om dichter bij de klant te zitten.

Het denken hierover is versneld sinds De Installatiedesk, als geheel zelfstandige BV, onderdeel is geworden van de INNAX-groep, met vestigingen in het noorden, midden en zuiden van het land. Het plan is nu om ook vanuit die locaties te gaan opereren.

Maar - voor alle duidelijkheid - De Installatiedesk BV blijft sowieso een apart bedrijf. Dat waren ze al onder de vorige eigenaar (Technion) en dat gaat onder de INNAX-vlag zeker niet veranderen.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Henk