Wat is een tussenmeter?

Een tussenmeter is een energiemeter die na de hoofdmeter wordt geplaatst. Om het totale verbruik van uw gebouw met u af te rekenen zijn er hoofdmeters geplaatst. Door uw meetbedrijf (grootzakelijk) of regionale netbeheerder (kleinzakelijk). Tussenmeters meten in detail het energieverbruik van verschillende gebouwdelen, bedrijfsonderdelen, installaties of onderhuurders. Hiermee kan het energieverbruik van deze specifieke gebieden worden gemonitord. Dat zorgt voor inzicht en kan ook worden gebruikt voor afrekening met huurders.

Waarom tussenmeters

Er is een sterk toenemende vraag naar tussenmeters. Met name door:

 • Hoge energieprijzen en behoefte om energie te besparen.
 • Afrekening met onderhuurders, gebaseerd op werkelijk verbruik.
 • Toename van elektrische laadpalen; voor inzicht en afrekening.
 • Monitoren van de productie van uw zonnepanelen.

In alle gevallen zijn tussenmeters de juiste oplossing.

Tussenmeter gebruiken voor inzicht, afrekening of opwek

Hoge energieprijzen zorgen voor een toenemende vraag naar tussenmeters. Om energie te kunnen besparen is meer inzicht in uw energieverbruik nodig. En u voldoet in combinatie met een energieregistratie- en -bewakingssysteem (EBS) ook aan wettelijke verplichtingen (maatregel GA1 van de EML-lijst).

Heeft u huurders in het gebouw? Dan is de kans groot dat ze vragen naar een energieafrekening gebaseerd op werkelijk verbruik. Gecertificeerde tussenmeters zorgen voor betrouwbare verbruiksgegevens.

Tussenmeters zijn zeer geschikt om het verbruik en de oplaadsessies van uw elektrische laadpalen te registreren. Een tussenmeter kan ook worden gebruikt om de productie van uw zonnepanelen te monitoren. Als u gebruik maakt van de SDE-subsidieregeling is een brutoproductiemeter verplicht. Als dat niet zo is, wilt u monitoren wat de installatie heeft opgewekt en hoeveel energie u zelf in uw gebouw verbruikt heeft van uw opgewekte energie. Dat kan met een tussenmeter.

Altijd de beste (meet)oplossing

In de praktijk zien we vaak dat voor tussenmeters dezelfde meters als voor de hoofdaansluitingen worden geïnstalleerd. Dat is een dure oplossing en kan anders. We starten door op locatie te bekijken wat de meest geschikte meetoplossing is. Technisch en economisch. Zo weet u direct wat er mogelijk is en wat het kost.

Hoe werkt een tussenmeter technisch?

De tussenmeters worden door middel van bedrading (M-Bus) of onbedraad (Wireless M-Bus, Radio Frequentie of mobiele netwerk) aangesloten op een centraal uitleessysteem. Het centrale uitleessysteem registreert alle meterdata van de energiemeters op uw locatie. Op vaste momenten worden de meterdata van de tussenmeters door INNAX verzameld en gecontroleerd.

Inzicht met Eview en voldoen aan de EBS-verplichting

U krijgt zonder bijkomende kosten toegang tot uw verbruiksdata met ons energieregistratie- en -bewakingssysteem Eview. Verzamelen we ook de verbruiksdata van uw hoofdmeters? Dan heeft u een totaalplaatje van het energieverbruik van uw gebouw, gebouwonderdelen en achterliggende installaties. Verbruikt u veel energie? Dan moet u ook invulling geven aan de Erkende maatregelenlijst (specifiek maatregel GA1, het gebruik van een EBS). Zo kunt u bijvoorbeeld in combinatie met tussenmeters de optimale energiezuinige in- en afstellingen van klimaatinstallaties borgen.

Wat leveren tussenmeters concreet op?

 • met een tussenmeter krijgt u inzicht in besparingsmogelijkheden
 • tussenmeters helpen met grip op uw energieverbruik krijgen
 • voldoen aan wettelijke EBS-verplichting
 • door de tussenmeter bent u in staat om af te rekenen op werkelijk verbruik

Onze aanpak

Als u een tussenmeter wilt aanschaffen werken we met de volgende stappen:

Stappenplan meetbedrijf tussenmeters INNAX: Orienterend Gesprek, Inventarisatie op locatie, aanbod op maat, opdracht, Installatie en Inrichting systemen, oplevering tussenmeter

 • Oriënterend gesprek
 • Kostenindicatie
 • Inventarisatie op locatie
 • Prijsvoorstel op maat
 • Uw opdracht
 • Installatie
 • Oplevering

Liever persoonlijk contact?

Meer weten over INNAX en wat we voor u kunnen betekenen.

We begrijpen dat u niet alleen een energiemeter zoekt. Voor grip op energie is meer nodig. Een gesprek is verhelderend.

Laat uw gegevens achter en Harold zal snel contact met u opnemen.