Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP)

Vastgoed geregeld

Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP)

Appartementencomplexen, woningen, kantoren en maatschappelijk vastgoed hebben net als andere gebouwen regelmatig onderhoud nodig. Wanneer dat onderhoud plaatsvindt wordt vastgelegd in een Meerjarenonderhoudsplanning, ook wel MJOP of soms MOP genoemd.

Wat is een Meerjarenonderhoudsplanning?

Een meerjarenonderhoudsplanning, vaak afgekort als MJOP, is een strategisch document dat een gedetailleerd overzicht geeft van de verwachte onderhoudsbehoeften van een vastgoedportefeuille over een bepaalde periode, meestal 5 tot 10 jaar. Het omvat zowel preventief als correctief onderhoud en biedt inzicht in de geschatte kosten, de timing van onderhoudsactiviteiten en de prioritering van deze activiteiten. Een vastgoedbeheerder kan zelf een MJOP opstellen of er voor kiezen om het opstellen van hun MJOP uit te besteden aan een gespecialiseerde dienstverlener. Een goed opgesteld MJOP biedt een overzicht van verschillende aspecten van het vastgoed en geeft inzicht in de te verwachten kosten en planning voor onderhoudsactiviteiten.

Wat staat er in een meerjaren onderhoudsplan

 Het onderhoudsplan verschilt per organisatie, over het algemeen zijn ze onder te verdelen in twee categorieën. 

  • Vaste kosten vervangen en grootonderhoud van elementen en installaties (investeringen)
  • Onderhoudskosten (technisch onderhoud, partieel herstel , keuringen)

Als we kijken naar hoe een MJOP is opgebouwd is het verstandig om onderstaande structuur aan te houden

  1. Inventarisatie van vastgoedobjecten
  2. Inspectie en conditiemetingen
  3. Onderhoudsbehoeften en -prioriteiten
  4. Kostenramingen
  5. Planning van onderhoudsactiviteiten
  6. Budgettoewijzing
  7. Duurzaamheidsaspecten
  8. Risicoanalyse
  9. Monitoring en evaluatie

 

Waarom is een MJOP belangrijk?

Een MJOP helpt vastgoedbeheerders om kosten te beheersen. Door de onderhoudsbehoeften in kaart te brengen en te plannen, kunnen onverwachte en dure reparaties worden voorkomen. Dit draagt bij aan het behoud van de financiële gezondheid van de vastgoedportefeuille. Goed onderhouden vastgoed behoudt zijn waarde beter dan een niet onderhouden gebouw. Potentiële huurders en kopers zijn eerder geneigd te investeren in vastgoed dat goed is onderhouden en waarvan zij weten dat er geen grote, onverwachte kosten op hen zullen afkomen.

Naast dat een MJOP bijdraagt aan het beheersen van de kosten, krijgt een organisatie met een strategische onderhoudsplanning meer grip op alle veiligheids- en wettelijke voorschriften.

Wanneer moet je een MJOP maken?

Een MJOP is handig voor elke vastgoedportefeuille, ongeacht de omvang. Zelfs bij een klein aantal gebouwen, of zelfs een enkel gebouw kan een MJOP helpen bij kostenbeheersing en waardebehoud. Voor VvE's is het hebben van een meerjarenonderhoudsplan zelfs verplicht. Naast de verplichting van het hebben van een Meerjaren Onderhoudsplan zijn VvE's ook verplicht om jaarlijks een minimum bedrag te reserveren voor het onderhoud en herstel van de woningen in de VvE.

MJOP en duurzaamheid

Duurzaamheid en energiebesparing vragen meer en meer aandacht en zullen daarmee steeds prominenter in de meerjaren onderhoudsplannen voorkomen. Het is daarom verstandig om nu alvast na te denken over een Duurzaam MeerjarenOnderhoudsplan.

Vastgoed geregeld

Controle over beheer, onderhoud en energie

Controle over het beheer, onderhoud en energiemanagement van gebouwen is niet altijd eenvoudig. Organisaties richten zich steeds meer op hun corebusiness. Als het gaat om beheer en onderhoud willen ze sturen ze op strategisch- en tactisch niveau. Essentieel daarbij: goede afspraken met beheerders om wetten en regels na te leven en prestaties te borgen.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Alex zal snel contact met u opnemen.