Verbeter de energieprestatie

U bepaalt eenvoudig de energiebesparende maatregelen ter verbetering van de energieprestatie. Uw winst: minder energiekosten, comfortverbetering, milieubesparing en een gezonder binnenklimaat.

Het voordeel van een energielabel

Een beter energielabel heeft een positieve invloed op de waarde van een gebouw. En daardoor ook op de verkoop- of verhuurprijs. 

Bestaande- en nieuwbouw objecten

Het label is verplicht bij verkoop en verhuur en wordt opnieuw berekend bij mutaties aan het gebouw. Voor bestaande bouw is het energielabel voor utiliteitsbouw al sinds 2008 verplicht. Sinds 1 juli 2014 is het ook verplicht bij nieuwbouw. De energieprestatie wordt getoetst conform een opnameprotocol van het ISSO.

Voor welke gebouwen is een energielabel verplicht?

Het gaat om gebouwen met een gebruiksfunctie:

  1. gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen (open inrichtingen)
  2. kantoorfuncties, zoals gebouwen van ministeries, provincies, gemeenten, banken, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren (alle kantoren die via een entree/hal/balie toegankelijk zijn voor publiek).
  3. publieke functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra.
  4. onderwijs.
  5. horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants.
  6. sport, zoals sportscholen, stadions, zwembaden.
  7. verkoop, zoals supermarkten, showrooms van garages.
  8. retail, zoals winkelcentra en solitaire winkels.


Bron: rvo.nl

 

Zichtbaar ophangen energielabel

In gebouwen met een publieke functie moet het energielabel direct zichtbaar zijn voor het publiek. Dit geldt voor overheidsorganisaties en andere gebouwen > 250 m2 (zoals ziekenhuizen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels). Dit betekent ook dat het verplicht is om het energielabel op te laten stellen.

Een energielabel hoeft niet zichtbaar te zijn voor bezoekers in gebouwen waarvoor speciale toestemming nodig is om binnen te komen. Denk hierbij aan gebouwen van Defensie, gesloten inrichtingen voor de gezondheidszorg en kinderopvanginstellingen.

Advies op maat (EPA-U)

INNAX heeft deskundige adviseurs in dienst die het energielabel utiliteitsbouw voor u vaststellen. Op basis van de labelklasse geven wij u heldere informatie over de energiebesparende maatregelen, investeringen en terugverdientijden.

Vastgoed geregeld

Controle over beheer, onderhoud en energie

Controle over het beheer, onderhoud en energiemanagement van gebouwen is niet altijd eenvoudig. Organisaties richten zich steeds meer op hun corebusiness. Als het gaat om beheer en onderhoud willen ze sturen ze op strategisch- en tactisch niveau. Essentieel daarbij: goede afspraken met beheerders om wetten en regels na te leven en prestaties te borgen.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Nico zal snel contact met u opnemen.