Veel woningcorporaties en residentieel vastgoedeigenaren hebben baat bij een verduurzamingsroute met concrete stappen naar een duurzame woningportefeuille. Waar die route toe leidt is helder: zeer energiezuinige, gezonde en waardevaste woningen.
Lees verder...
Wat is een hybride warmtepomp?
Voor veel bestaande woningen is comfortabel verwarmen met een warmtepomp nog een stap te ver. De woning zal eerst goed moeten worden geïsoleerd, anders leveren ze onvoldoende temperatuur en vermogen voor een goede verwarming met een aanvaardbaar elektriciteitsverbruik. Om toch het aardgasverbruik drastisch te verminderen is een hybride warmtepomp een goed alternatief. Het is een kleine warmtepomp die werkt in combinatie met een gasgestookte cv-ketel. De warmtepomp is voldoende om de woning het grootste deel van het jaar te verwarmen. Op het moment dat toch méér warmte nodig is kan de cv-ketel bijspringen. Op deze manier kan tussen 50% tot 80% van het gasverbruik worden gereduceerd.
Op dit moment zijn er al diverse warmtepompen verkrijgbaar die naast een bestaande cv-ketel worden geplaatst. Separate hybride warmtepompen vormen momenteel nog een erg klein deel van de verwarmingsmarkt. De verwachting is dat er uiteindelijk een combinatie van CV en warmtepomp in één apparaat geïntroduceerd wordt.
De potentie voor de energietransitie
Al in 2017 heeft adviesbureau Berenschot een ‘routekaart hybride warmtepompen’ opgesteld met de conclusie: “Het gebruik van de hybride warmtepomp kan een versnelde verduurzaming van woningen realiseren, parallel aan de implementatie van all-electric woningen en warmtenetten.”
Voor de hybride warmtepomp kan een parallel met de auto-industrie worden getrokken. Door het steeds verder opschroeven van duurzaamheidseisen wordt de industrie gedwongen hybride varianten te ontwikkelen. In de auto-industrie verdwijnen op deze manier de benzine en dieselauto’s. Naar analogie kan door het verhogen van de duurzaamheidseisen de mono-cv-ketel worden uitgefaseerd en geleidelijk worden vervangen door hybride warmtepompen of all-electric warmtepompen. Met een jaarlijkse vervanging van ca. 400.000 cv-ketels kan dit een grote bijdrage leveren aan de klimaatdoelen.
Goed alternatief voor corporaties en huurders
Corporaties zijn op zoek naar duurzame alternatieven voor de vervanging van de bestaande cv-ketels maar de gedroomde één-op-één vervangers zijn nog niet beschikbaar of de woningen zijn qua energieprestatie nog niet op niveau. Hybride toepassingen zijn een goed compromis, zeker als de markt door ontwikkelt naar twee-in-één combi-apparaten. De verhoging van de ISDE-subsidie naar 30% is daarbij een mooie stimulans om deze techniek als tussenstap in te zetten.
De hybride oplossingen leveren niet alleen een betere milieuprestatie door verlagen van het aardgasverbruik en een lagere CO2-voetafdruk, maar ook een bijdrage aan de beheersing en matiging van de woonlasten. Het elektriciteitsverbruik stijgt minder dan bij een volledige warmtepomptoepassing en het gasverbruik daalt drastisch. Met de huidige energieprijzen (elektra goedkoop, aardgas duur) heeft dat direct impact op de maandelijkse energierekening.
Toekomstvaste woningen
De route naar energiezuinig en waardevast
Meer weten?
Laat uw gegevens achter en Arjan zal snel contact met u opnemen.