Van drie naar één

Gemeente Amersfoort begon in 2016 aan een ambitieus project. Het 80 jaar oude Sportfondsenbad, waar menig Amersfoorter heeft leren zwemmen, was sterk verouderd. Ook Sporthal Schuilenburg en het zwembad in Liendert voldeden niet meer aan de huidige eisen. Zo ontstond het plan voor één nieuw complex dat onderdak biedt aan verschillende sporten en geschikt is voor wedstrijden op topsportniveau. Met nadruk op een duurzaam karakter: gemeente Amersfoort stelde hoge eisen aan de bouw en energievoorziening.

CO2-reductie van 75%

OLCO Sportsphere won de aanbesteding met een vooruitstrevend ontwerp waarin duurzaamheid voorop werd gesteld. Diverse technische maatregelen dragen bij aan deze ambitie waaronder het gebruik van warmtepompen ten behoeve van de klimaatinstallatie, een houtpelletketel voor de verwarming van het zwembadwater, LED-verlichting, PV-panelen en een BaOpt systeem voor de luchtbehandeling. De benodigde energie wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt (zonne-energie en biomassa). Het resultaat: een CO2-reductie van 75%.

Samenwerken aan duurzaamheid

INNAX droeg in dit unieke project de verantwoordelijkheid voor bovenstaande installatietechnische oplossingen. INNAX heeft de installateurs begeleid die als onderaannemers van OLCO de implementatie hebben verricht en was gedurende het hele traject sparringpartner voor alle duurzaamheidsvraagstukken. Naast OLCO en INNAX is het nieuwe Amerena-complex gerealiseerd in samenwerking met Venhoeven CS (architect), Bartels (constructeur), DGMR (adviseur bouwfysica), KWB (zwembadwaterbehandeling), BRI (W-installaties) en Linthorst (E-installaties).

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Johannes.