Renovatie Gemeentehuis Zundert

Duurzaamheid was de leidraad van de renovatie, onder meer door een geïsoleerd dak, ledverlichting en automatische zonwering. De keuze om gasloos te worden lag toen nog niet vast, maar is een ambitie die we gecreëerd hebben.

De ketel en de beheerssystemen waren sterk verouderd, dus in de basis moest er groot onderhoud worden gepleegd. Waarom dan niet meteen kiezen voor een volledig gasloos concept? Achteraf een slimme keuze omdat de gasprijs de afgelopen jaren enorm is gestegen. Op het moment van de renovatie was er nog geen sprake van een verhoogde gasprijs, maar de gemeente vond het een nobel streven om alles elektrisch te kunnen doen.

Monumentaal gebouw

Een van de uitdagingen was het monumentale karakter van het gebouw. Aan de monumentale voorgevel kon het team weinig doen. Om toch goed te isoleren is vooral de achterkant gerenoveerd met nieuwe kozijnen, ramen en extra isolatie. Dat heeft als gevolg dat er een temperatuurverschil in het gebouw ontstaat.

Slim verwarmen en koelen

De oplossing voor het probleem is gezocht in een lucht-waterwarmtepomp in combinatie met een VRV-installatie, ofwel Variable Refrigerant Volume installatie. De VRV kan verwarmen, maar ook koelen. Daarmee werd direct een comfortslag gemaakt, gezien het pand voor de renovatie geen koeling had. Bovendien kun je met een VRV systeem energie uitwisselen als je in één ruimte verwarmt en in een andere koelt. Een erg handige toepassing voor het monumentale gemeentehuis waar de achterkant van het gebouw beter geïsoleerd is dan de voorkant.

Elektriciteitsaansluiting

Het gasloos verwarmen van een gebouw vergt meer dan alleen installatieadvies en bouwfysica. Er moet genoeg elektriciteit zijn om de installaties te laten draaien. De aansluiting op het net gaf niet genoeg stroom, omdat het pand voorheen met gas verwarmd werd. Door de installatie ‘s nachts te laten verwarmen is de grootste winst in het verminderen van het energiegebruik gerealiseerd.  Overdag is er minder warmte nodig, omdat er dan computers aan staan en mensen aan het werk zijn die allemaal warmte uit stralen. Met zonnepanelen wordt een deel van de energie duurzaam opgewekt en in overleg met de netbeheerder is er meer capaciteit geregeld om het laatste beetje op te vangen.

Klimaat en ventilatiesysteem

In het klimaatbeheerssysteem is het ventilatiesysteem geïntegreerd. Door de actieve ventilatie wordt de lucht continue ververst, wat zorgt voor een lager CO2 gehalte in het kantoor. Door het VRV-systeem kan in iedere ruimte apart gekoeld en verwarmd worden. Dat maakt het gebouw erg flexibel. Niet alle ruimtes zijn altijd in gebruik, soms wordt er thuis gewerkt. Door dat de gebouwinstallatie zich continu aanpast aan de behoefte van de gebruiker wordt er een hoger comfort gerealiseerd terwijl de elektriciteitsvraag een stuk lager blijft.

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Albert.