Dakrenovatie van start

De werkzaamheden starten met de dakrenovatie van de woningen door woningcorporatie Mercatus en het bouwen van een zogenoemde ‘zonneschoorsteen’ aan de kopgevel van het woningblok. Deze zonneschoorsteen dient later als leidingschacht voor de warmteleidingen van en naar het dak, ten behoeve van zowel de zonthermische collectoren als de aansluitingen op het warmtenet. Gezien het architectonische karakter van de woningen is ervoor gekozen om de leidingschacht door een architect te laten ontwerpen. Deze leidingschacht heeft in het project de naam ‘zonneschoorsteen’ meegekregen. De plaatsing van de ondergrondse seizoensbuffer en technische ruimte vindt in de zomer plaats. De planning is dat voor het stookseizoen de warmtelevering kan starten.

Aardgasvrije wijken

Het project wordt gesteund door het programma aardgasvrije wijken van het ministerie BZK. Het is een initiatief van de lokale energie coöperatie Energiek Nagele en het project komt voort uit een prijsvraag ‘Energielab Nagele’ uit 2017. Het prijswinnende ontwerp ‘Nagele in balans’ is ingediend door een consortium van bedrijven (Boom, HoCoSto, Sacon en INNAX) en gebaseerd op zonthermie en hoge temperatuur seizoensopslag.

Over Nagele

In de jaren 50 van de vorige eeuw was Nagele het een toonbeeld van moderne architectuur. Nagele is ontworpen door een collectief van architecten waaronder Rietveld, Bakema, van Eesteren en van Eyck. Vandaag de dag zet Nagele zich opnieuw op de kaart met deze vernieuwende vorm van warmtevoorziening.

INNAX is als adviespartner van de coöperatie Energiek Nagele nauw betrokken bij de voorbereiding en de realisatie van het project.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Arjan.