Seizoensopslag van warmte

Op de daken van de woningen komen warmtecollectoren die in de zomer zonwarmte oogsten en opslaan in een ondergrondse seizoensbuffer. Zo is er in de winter voldoende warmte om de huizen te verwarmen. Het gebruik van aardgas wordt daarmee verleden tijd. Het kernproject richt zich op acht woningen aan de Ring en voormalig schoolgebouw de Acht. Voordat de collectoren op de daken kunnen, vindt er eerst een renovatie van het dak en de dakrand plaats. Daarna is het streven om heel Nagele van deze techniek te voorzien en aardgasloos wonen te realiseren.

Programma aardgasvrije wijken

Energiek Nagele is onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken. Het voornaamste doel is kennis- en leerervaringen op te doen in de diverse proeftuinen om wijken versneld aardgasvrij te maken. Projectleider Rutger Bergboer: “Achter de schermen werken we al lange tijd intensief en zorgvuldig naar het moment dat de schop in de grond gaat. Inwoners merken daar niet zo veel van, behalve dat er zo nu en dan een informatieavond is. Toch blijven de mensen heel belangstellend en doen graag mee. Het is bijzonder dat Nagele zichzelf opnieuw op de kaart weet te zetten, nu met toekomst bestendig wonen als aardgasvrij dorp.”

Innovatief energieconcept

Samen met Sacon architecten, Hogeschool Windesheim, BOOM-Hoogers en HoCoSto stond INNAX aan de basis van het energieconcept dat nu in praktijk wordt gebracht. In 2018 won het team de ontwerpprijsvraag met het plan ‘Nagele in Balans’. INNAX treedt sindsdien op als strategisch adviseur van de energiecoöperatie ‘Energiek Nagele’ en ondersteunt bij technische vraagstukken, de administratieve organisatie en het inrichten van de governance.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Arjan.