Inspecteren op drie aspecten

Voorbeeld: de vaak “vergeten” brandveiligheid. Goede inspectie daarvan volgt drie vaste lijnen: bouwkundige, installatietechnische en organisatorische. En gaat de diepte in. Daardoor is zo’n inspectie niet te vergelijken met een preventief bezoek van de overheid. Die voert alleen steekproeven uit. Dat kan zeker nuttige verbeterpunten opleveren, maar biedt geen enkele garantie. Sowieso ligt de verantwoordelijkheid voor brandveiligheid niet bij de overheid, maar bij de gebouwbeheerder, eigenaar of gebruiker (dat verschilt per situatie).

Nieuwe thuiswerkplekken; hoe brandveilig zijn die?

“Wat vaker thuiswerken” wordt een blijvertje. Spaart tijd en kosten. Verkleint de files. Helpt de verduurzaming. Dit inzicht delen steeds meer mensen. Thuiswerken is een zeer groot fenomeen. Maar het draait op snel geïmproviseerde situaties op slaapkamers en zolders. Vanuit de beste bedoelingen, maar nog nooit gecheckt op brandveiligheid. Dat is niet verantwoord.

Het is inmiddels tijd dat we er serieus naar kijken. Want het zal niet stoppen nadat we corona onder controle hebben gekregen. De thuiswerkplek is de verantwoordelijkheid van de bewoner. Maar die is natuurlijk niet gespecialiseerd in brandveiligheid.

Vooruitlopend op een professionele controle, in opdracht van bijvoorbeeld een woningcoöperatie of vastgoedbeheerder, zijn hier alvast een paar klassieke tips:

  • neem voldoende rookmelders en hang ze op de juiste plaatsen
  • ga niet stekkerdoos na stekkerdoos doorlussen
  • zorg dat je vanuit alle ruimtes veilig de woning kan verlaten.

Steffan Majoor

Brandveiligheidsdesk

Steffan is adviseur Brandveiligheid en Bouwkunde en helpt opdrachtgevers met alle facetten van brandveiligheid. Het leveren van kennis, klankborden en het ontzorgen van de klant op het gebied van brandveiligheid is zijn passie.

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Steffan zal snel contact met u opnemen.