PowerField gelooft in zonne-energie
Interview met Ivo van Dam
PowerField produceert op grote schaal zonne-energie op land. Er is al voor 500MWp aan zonneparken gebouwd met nog eens 300MWp in aanbouw. Het vijf jaar oude PowerField heeft zijn roots in het hoge Noorden, waar een combinatie van grond en zonne-energie de start veroorzaakte. Inmiddels staat het record van grootste zonneveld op de naam van PowerField, het project Vlagtwedde met 110 MWp. Dit project zal in de toekomst dubbel zoveel energie gaan opwekken.
Kijken naar de toekomst
Naast het ontwikkelen en realiseren van zonneparken kijkt PowerField naar de toekomst. De markt voor dubbel ruimtegebruik van zonnepaneelinstallaties op landbouwgrond biedt opties. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden om de duurzaam opgewekte energie in dienst te stellen van de energietransitie. Ondanks de discussie rondom zonneparken blijft PowerField positief. “In het noorden van ons land is veel ruimte en was eerder dan de rest van Nederland beleid voor zonneparken. Onze ambitie is om ook in de rest van Nederland op grote schaal zonne-energie te produceren. Later dit jaar gaan bouwen wij in Brabant onze eerste project”, vertelt Ivo van Dam, Chief Technology Officer bij PowerField.
Ivo van Dam is al 15 jaar actief binnen de solarbranche. Bij PowerField zet hij deze ervaring in om kwaliteit te garanderen. Zo worden alle panelen voor, tijdens en na transport gecontroleerd en is van Dam actief om de fabrikanten in het buitenland op kwaliteit te challengen. Hij eist dan ook het maximale van zijn partners om samen tot een excellent resultaat te komen.
Uitdagingen
Natuurlijk ziet Ivo ook uitdagingen. De netcongestie die op sommige plekken in Nederland een grote rol speelt in de realisatie van zonneparken is volgens hem dan ook een kwestie van de dialoog aangaan met de betrokken partners. Van Dam ziet vooral heil in de combinatie van technieken en opslag. Waterstof kan een rol gaan spelen, maar ook innovaties op het gebied van opslag is essentieel in de oplossing. “Het gesprek moet gaan over waar het probleem speelt en niet wie er verantwoordelijk voor is. Ik zie dat je op onderstation niveau kan gaan kijken naar de afstemming over opwek en afname. Kan de energie van zonnepark A geleverd worden aan fabriek B? Er zal meer verantwoordelijkheid neergelegd gaan worden bij de opwekker. Deze kan contractueel gaan zorgen voor een afnemer, zonder dat hiermee het bovenliggend net wordt belast. Je zit dan ook niet meer vast op locatie”, legt Ivo uit.
Maatschappelijke rol
Powerfield denkt groot, maar speelt juist op lokaal niveau een grote rol in de samenleving. De voetbalclub Nieuwe Buinen in Drenthe kwam in de problemen toen de club wilde verduurzamen, maar door de netcongestie geen mogelijkheid kreeg om energie terug te leveren. Ivo: “Wij zeiden direct dat wij gingen helpen. Wij hebben hulp gebundeld met de provincie en gemeente. Het antwoord lag in batterijopslag. Er wordt nu een accu geplaatst. De energie die de zonnepanelen overdag opwekken, kan de vereniging ’s avonds voor bijvoorbeeld de veldverlichting gebruiken. Gevolg is dat Nieuw Buinen minder energie afneemt én minder hoeft te leveren aan het stroomnet. Een win-winsituatie. De accu is bovendien handig als buffer bij piekverbruik.”
Enthousiasme
Om de innovatieve voortrekkersrol te behouden is PowerField op zoek naar betrouwbare partners om duurzaamheid te realiseren. INNAX is al jaren betrokken bij de realisatie van de immense projecten. “Ik waardeer deze samenwerking omdat INNAX altijd meedenkt over niet alleen de financiële kant, maar ook over de technische aspecten. Wij hebben regelmatig te maken met MLOEA constructies en dan is er een speciale meetoplossing nodig. Ik weet wie ik kan bellen en dat persoonlijke contact is volgens mij het belangrijkste. INNAX denkt mee in oplossingen, samen met ons en de netbeheerders”.
Plek vol innovatie
De samenwerking met INNAX op het E-circuit in Emmen is volgens Ivo een mooi voorbeeld: “Het is een plek waar innovatie op zoveel manieren bij elkaar komt. Een dijk met 5MWp aan zonnepanelen, een carport met 1,3 MWp aan zonnepanelen en laadpunten. En dat alles gelegen aan een circuit waar je met elektrische auto’s kan rijden”. PowerField experimenteert hier met dubbel ruimtegebruik. En we maken gebruik van deze unieke plek en ruimte om in de toekomst te innoveren met energie en opslagsystemen. “Ik word hier echt blij van als ik naar het E-circuit rijd. Hier gebeurt waar het om gaat. Het is een superindrukwekkend project.”
Door Mylène Ragon