Wat is energiemanagement?

Energiemanagement is alles wat te maken heeft met het effectief beheren en optimaliseren van energieverbruik in een organisatie. Het gaat verder dan alleen het meten van energie. Je kijkt verder dan alleen de meetdata. Het hele proces omvat het analyseren, het plannen en implementeren van strategieën om energie-efficiëntie te verbeteren en zo kosten te verlagen. Zo helpt het hele proces je in de route naar kostenbesparing en CO2 reductie.

Waarom is energiemanagement belangrijk?

Door energiemanagement zijn organisaties in staat om hun energieverbruik te monitoren en te begrijpen. Het monitoren van het energieverbruik is belangrijk omdat het helpt om onnodig verbruik te ontdekken en aan te pakken. Het actief monitoren van uw energiegebruik en doorvoeren van besparingsopties kan volgens het RVO leiden tot een besparing van wel 10 tot 30% op uw jaarlijkse energiekosten en zorgt voor een reductie van de CO2 uitstoot.

Naast het in kaart brengen van onnodig energieverbruik wordt energiemanagement ook gebruikt om grip te krijgen op het energieverbruik van gebouw gebonden installaties. Met het inzicht kun je oude installaties upgraden naar energiezuinigere apparatuur of er voor kiezen om een slim energiemanagementsysteem te implementeren. Alles bij elkaar noemen we dat grip op energie krijgen.

Hoe krijg je grip op je energieverbruik?

Een energiemonitoringsysteem is essentieel om grip te houden op de energiehuishouding van organisaties en actief te kunnen sturen op energiebesparing. Er zijn verschillende energiemanagement- en monitoringsystemen. Ieder met hun eigen toepassingsgebied. Daar hebben we een uitgebreid artikel over geschreven.

ISO 50001

De ISO 50001 norm speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van grip op het energieverbruik. Als je als organisatie een ISO 50001 certificering hebt, betekent het dat een organisatie voldoet aan specifieke eisen met betrekking tot energiebeheer, waaronder het vaststellen van energiebeleid, het uitvoeren van energiebeoordelingen, het identificeren van energieprestatiedoelen en het implementeren van meetbare acties om energie-efficiëntie te verbeteren.

Grip op energie

Besparen op energie en kosten dankzij effectief energiemanagement

Besparen op het energieverbruik van gebouwen begint met inzicht. Om hier stappen in te zetten is het zaak om alle aspecten van energie te bekijken, want de winst zit meestal in het ontdekken van slimme combinaties. Die kun je pas zien, nadat voldoende relevante data zijn verzameld.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Harold zal snel contact met u opnemen.