Laag energieverbruik als uitgangspunt

Vanaf de start van de bouw is rekening gehouden met het reduceren van het energiegebruik en het optimaliseren van het binnenklimaat. Naast de bouwkundige eigenschappen zijn diverse technische maatregelen getroffen om dit te realiseren, waaronder LED-verlichting, een warmtepomp voor ontvochtiging en warmteterugwinning in de luchtbehandelingsinstallatie voor het zwembad. Het complex wordt verwarmd door restwarmte afkomstig van de elektriciteitscentrale die de stadswarmte van Almere levert. Daarnaast is gekozen voor de toepassing van het BaOpt-systeem in de sporthal en het zwembad. Dit systeem zorgt op unieke wijze voor een comfortabel binnenklimaat.

Bijzonder aan het concept is dat het prefab stalen bassin op het maaiveld is gerealiseerd, in plaats van in de bodem. Hierdoor is het mogelijk om in de toekomst het bad, wanneer gewenst, volledig te verwijderen en de vrijgekomen ruimte te herbestemmen. Dit draagt enorm bij aan de levensduur en daarmee de duurzaamheid van het pand.

2521 zwembadconcept XL

Het complex wordt gerealiseerd volgens het 2521 zwembadconcept. 2521 staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang en 21 meter breed. Het basisontwerp van dit concept is gecombineerd met een sporthal. Dit is in een gestapelde configuratie uitgevoerd voor de realisatie van diverse sportfaciliteiten (judoruimten, verenigingsruimten, sportbegeleiding en ondersteunende middelen).

Projectteam

Architect Slangen & Koenis was in samenwerking met INNAX, Bastenhof Consultancy en Bartels ingenieursbureau, verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding. Het gebouw is gerealiseerd door Goossen Te Pas Bouw, de technische installaties door Hollander techniek, van Drunen en Hellebrekers. Vastgoedbedrijf gemeente Almere heeft de directievoering en toezicht verzorgd.

 

Feiten en cijfers

  • Wordt verwarmd met restwarmte van de elektriciteitscentrale van Almere
  • Een warmtepomp wordt gebruikt voor ontvochtiging en warmteterugwinning in de luchtbehandelingsinstallatie voor het zwembad.
  • BaOpt klimaatbeheersing
  • CA. 6.050 M² BVO
  • Multifunctioneel gebouw dankzij slimme stapeling van bouwlagen.

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Eric.