Bijdragen aan een optimale leeromgeving

In oktober 2023 is kindcentrum Emmer Compascuum opgeleverd. Het gebouw is ontworpen door Kristinsson Architecten in opdracht van de gemeente Emmen. Het gebouw wordt gekenmerkt door speelse elementen, zoals sprongen in de gevels, die een unieke en uitnodigende omtrek creëren. Het gebouw heeft op de gevel meerdere lichtgaten. Samen met de vele ramen in het gebouw creëert dit veel natuurlijke lichtinval.

De speelplaats is ontworpen met een losse indeling en speelse vormen. De afwisseling van tegels en groen draagt bij aan een omgeving die kinderen uitnodigt om actief en avontuurlijk te spelen. Niet alleen het ontwerp van het gebouw zorgt voor een goede leeromgeving, ook het binnenklimaat draagt daar aan bij.

Innovatieve klimaatbeheersing

Er is voor een innovatief klimaatsysteem gekozen, waarbij het gebouw wordt verwarmd op lage temperatuur en gekoeld op hoge temperatuur. Voor de opwekking van warmte en koude maakt het kindcentrum gebruik van een bodemopslagsysteem met gesloten lussen. Dit zorgt voor een efficiënte en duurzame klimaatbeheersing. Door de wisselende bezetting in een onderwijshuisvesting is er een voortdurend veranderende klimaatvraag. Daarom hebben gebruikers de mogelijkheid om per ruimte individuele klimaatregelingen in te stellen, wat zorgt voor comfort op maat én kan helpen met energiebesparing. Als een ruimte ongebruikt is, hoeft deze niet verwarmd te worden.

KC Emmer Compascuum is een frisse school

Een slim systeem van natuurlijke zomernachtventilatie zorgt voor constante toevoer van frisse lucht in het hele gebouw, met minimaal energieverbruik. Het kindcentrum voldoet aan de strenge normen van het PvE Frisse Scholen 2021 klasse B, waarmee wordt aangetoond dat het niet alleen een geweldige leeromgeving is, maar ook een gezonde.

De rol van INNAX

Als onderdeel van het ontwerpend team heeft INNAX niet alleen de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties ontworpen, maar ook advies gegeven op het gebied van bouwfysica en brandveiligheid. Dat kon omdat we vanaf het eerste moment zijn betrokken en dus waardevolle informatie met de architect konden delen. Een slim ontwerp draagt bij aan het comfort én de duurzaamheid.

 

Feiten en cijfers

  • 2167 m2 bruto vloeroppervlak
  • Twee scholen en twee voorscholen in één gebouw.
  • Ruimte voor 240 kinderen
  • Multifunctioneel gebouw
  • Oplevering oktober 2023
  • Gasloos en energieleverend
  • Frisse scholen, klasse B

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Edwin.