BREEAM-NL Outstanding 

Het gerenoveerde bedrijfsgebouw is door DGBC (Dutch Green Building Council) onderscheiden met het hoogst mogelijke BREEAM-NL duurzaamheids Oplevercertificaat: BREEAM-NL Outstanding.

Het is de eerste keer dat het hoogst mogelijke BREEAM-NL Outstanding duurzaamheids Oplevercertificaat is toegekend voor een ver-nieuwbouwproject. Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed, RAU architecten, INNAX/HOMIJ en Boele & van Eesteren. Vóór de renovatie was deze locatie een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor ca. 600 medewerkers, erna een innovatieve en duurzame (energiepositieve) werkomgeving waar 1.650 mensen in een aantrekkelijke omgeving samenwerken.

Circulair en energiepositief

Bij de re-creatie van het gebouw stonden vijf thema’s centraal: het nieuwe werken, circulariteit, energiepositiviteit, relatie met gebied (later stichting ‘Groene Alliantie’ genaamd) en integraliteit. Door middel van ‘co-creatie’ tussen de opdrachtgever en het consortium is het ontwerp bepaald voor een complex van vijf bestaande gebouwen, die werden uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Hierbij is maximaal gebruik gemaakt van de bestaande gebouwen en aanwezige materialen. Het gebouwencomplex is nu energiepositief, want het voorziet in meer dan haar eigen energiebehoefte en draagt daarmee positief bij aan haar omgeving welke is gegarandeerd voor een periode van 15 jaar. Bij de bouw van het complex worden grondstoffen en materialen maximaal circulair toegepast. Er is sprake van tenminste 80% circulaire grondstoffen. Dit is vastgelegd in het materialenpaspoort en wordt toegevoegd aan het publieke grondstoffen register: Madaster.

Bart Blokland, directeur shared services Alliander:
“Door uitdagende ambities en transparante dialogen hebben vakmensen, waaronder ruim 2.000 medewerkers, elkaar continu uitgedaagd samen de beste prestaties te realiseren. BREEAM-NL is voor ons geen doel, maar middel om getoetst te worden op de stappen die we samen maken naar een lang houdbare toekomst”.

Marcel Schipper, directeur VolkerWessels Vastgoed:
“Door het bouwen aan levenskwaliteit centraal te stellen, stond niet de output centraal, maar de outcome, oftewel het effect van de maatregelen die zijn getroffen. Dat betekent het realiseren van  en duurzaam gebouw waar het welzijn van de gebruiker centraal staat. Het resultaat is een BREEAM-NL Outstanding gebouw en een #2-notering in de Happy Building Index”.

Philip Blaauw, oprichter INNAX:
“Het certificaat is een fantastische waardering voor Liander en het consortium. Een mooi voorbeeld van hoe intensieve samenwerking binnen het realisatie-team kan leiden tot een Outstanding prestatie. 

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Philip.