Multifunctioneel cultuurhuis

De gemeente Etten-Leur heeft in 2010 de beslissing genomen om de schouwburg, de bibliotheek en het kunstcentrum samen te voegen in één gebouw. De opdracht was het ontwikkelen van een nieuw cultuurhuis.

Samen met de architect TenBrasWestinga hebben we voor het energieconcept slim gekeken naar de inrichting van de binnenkant, de functionaliteit en het praktische gebruik hiervan. Zo is er een grote zaal met vlakke vloer, een kleine zaal, een bibliotheek, studio’s en kantoren. Alle ruimtes zijn ontworpen voor meervoudig gebruik. De grote zaal is uitgevoerd met een inschuiftribune en de studio’s kunnen ook rond de foyer worden ingezet voor publieksfuncties.

Daarnaast heeft het cultuurhuis een aantrekkelijke aansluiting met het winkelhart van Etten-Leur gekregen, zodat beide voorzieningen optimaal van elkaar kunnen profiteren.

Rol van INNAX

Bijzonder aan dit project is dat het uitgangspunt BENG is toegepast vóórdat dit een verplichting was. In het door INNAX gemaakte ontwerp zijn dan ook veel duurzame installatieoplossingen toegepast zoals een BaOpt systeem. Verder heeft INNAX onder andere zorg gedragen voor de uitgebreide beveiligingsinstallaties, geluid, theatertechniek, gebouwbeheersysteem en bouwfysica.

 

Feiten en cijfers:

  • Theaterzaal 610 zitplaatsen
  • Het hoogste punt van de nieuwe Nobelaer is 14,5 meter
  • Bijna 12 km aan vloerverwarmingsslangen in de nieuwbouw verwerkt
  • 186 zonnepanelen

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Leon.