Impact WWS-wijzigingen per 1 juli 2024 op huurwoningen
Nieuws

Sinds 1 juli 2024 zijn veranderingen in het Woningwaarderingsstelsel (WWS) in werking getreden. Dit heeft grote impact op de waardering van de energieprestatie van huurwoningen.
Belangrijkste wijzigingen WWS
Een van de belangrijkste veranderingen in het WWS betreft de herziening van de puntentelling voor de energieprestatie van woningen. Woningen vanaf energielabel B en beter worden hoger gewaardeerd met meer huurpunten, terwijl woningen met energielabels vanaf E een forse puntenaftrek krijgen. Dat laatste kan resulteren in een lagere maximale huurprijs. Deze wijzigingen in het WWS beogen verhuurders te stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame warmte en -energie.
Voor huurders betekent een woning met een goede energieprestatie een hoger comfortniveau en lagere energiekosten. Echter, huurders in woningen met een slechte energieprestatie kampen met hogere energiekosten en minder comfort. Dit is vooral een uitdaging voor huishoudens in de laagste inkomenscategorie, die nu al kwetsbaarder zijn voor hoge energierekeningen. Vandaar dat hier puntenaftrek voor de huurprijs plaatsvindt.

Verduurzamen loont
Voor verhuurders betekenen de wijzigingen dat investeringen in verduurzamingsmaatregelen niet alleen bijdragen aan een comfortabele woning en gunstige energierekening voor huurders. Ook zorgt een hogere WWS waardering voor een hogere maximale huurprijs.
Voor woningen met slechte energielabels is het zaak om de negatieve impact van puntenaftrek te minimaliseren door hier extra te investeren op energiebesparende maatregelen. Daarnaast heeft de puntenwaardering ook impact op de "loan to value" (LTV). Door te investeren in verduurzamingsmaatregelen stijgt de marktwaarde van de vastgoedportefeuille wat kan leiden tot een gunstigere LTV-verhouding, en daarmee een lagere drempel voor financiering voor verdere investeringen.
