De belangrijkste NTA8800 wijzigingen

De recente wijzigingen in de NTA8800 hebben tot doel het proces eenvoudiger te maken. Het wordt mogelijk om nieuwe technieken door te rekenen. Daarnaast worden sommige aspecten vereenvoudigd om de opnametijd in woningen te verkorten. Deze aanpassingen omvatten aspecten zoals warmteafgifte, leidingisolatie, ventilatie en zonwering. Onderstaand een opsomming van de wijzigingen.

Warmteafgifte verwarming en koeling
De methodiek voor het bepalen van de afgifteverliezen is vereenvoudigd waardoor er minder gegevens nodig zijn. De resterende invoergegevens zijn het type afgiftesysteem, de regeling en de waterzijdige inregeling. De impact op de resultaten is beperkt.

Leidingen verwarming binnen de thermische schil
De distributieleidingen voor verwarming binnen de thermische schil hebben geen invloed meer op de uitkomst van de berekening. De mate van isolatie hoeft niet meer opgenomen te worden. De impact op de resultaten is beperkt.

Forfaitaire diameter circulatieleidingen voor tapwater
Als de leidingdiameter van een circulatieleiding onbekend is, dan wordt deze voortaan gebaseerd op het aantal aangesloten woningen in plaats van de meest ongunstige waarde. Dit zal vooral voor kleinere complexen tot een betere uitkomst leiden tot 1 energielabelklasse.

Ventilatiedebiet kleine woningen
Voorheen werd bij woningen kleiner dan 70 m2 een minimaal ventilatiedebiet ingerekend. Dit leidde tot relatief hoge ventilatieverliezen. Het minimale debiet is nu verlaagd. Dit leidt tot een betere uitkomst voor kleine woningen tot 1 labelklasse.

Hot fill tapwater
Het wordt mogelijk om systemen door te rekenen waarbij 2 tapwatertoestellen in serie staan: het tweede toestel ontvangt dan water dat is voorverwarmd door het eerste toestel. Dit komt bijvoorbeeld voor bij installaties waarbij de basiswarmte door het CV-systeem wordt geleverd en een tweede opwekker de temperatuur verder verhoogt naar het tapwaterniveau.

Inwendige diameter uittap-leiding naar keuken voor tapwater
Deze invoerparameter is vervallen. Dit kan een (beperkt) negatief effect hebben op de uitkomst.

U-waarde van vulpanelen
De U-waarde van vulpanelen van na 1965 wordt niet meer op basis van bouwjaar bepaald, maar op basis van de aanwezigheid van isolatie en spouw. Dit leidt in sommige gevallen tot een verbetering van de U-waarde en uitkomst.

Risico oververhitting in woongebouwen
Voor aanvragen van omgevingsvergunningen gelden voor woongebouwen strengere eisen om aan te tonen of het risico op oververhitting voldoende wordt beperkt als er een koelinstallatie aanwezig is. Als dit niet lukt, dan moet er naast een berekening van het hele gebouw ook een berekening worden uitgevoerd voor alle afzonderlijke appartementen.

Bij de oplevering moet ook worden aangetoond dat het risico beperkt is. Er zijn verschillende manieren om dit aan te tonen. Dit kan met een GTO-berekening (gewogen temperatuur overschrijding), met een methode waarbij wordt gekeken naar de hoeveelheid ramen en de mate waarin zontoetreding wordt beperkt, of via een aparte methodiek uit de NTA8800. Deze aparte methodiek is echter niet in de NTA8800-software verwerkt. De verplichting geldt voor alle opleveringen vanaf 1 juli 2024, ook voor de woongebouwen waarvoor deze voorwaarde niet van kracht was bij de vergunningaanvraag.

Zonwering
Voor de basisopname moet zonwering altijd opgenomen worden, ook als er geen koeling aanwezig is. Nu kunnen deze in de basismethodiek niet opgenomen worden, waardoor de het risico op oververhitting dat op het label staat in bepaalde gevallen te hoog zal zijn. Zonwering die alleen van buitenaf bedienbaar is, telt voortaan ook mee als zonwering. Daarnaast wordt automatische zonwering met een intelligente regeling apart gewaardeerd.

Kleine wijzigingen bij ventilatie
Bij ventilatie zijn er enkele kleine wijzigingen die vooral effect hebben op de bepaling van TO-juli. Die wordt hierdoor iets gunstiger. De methodiek voor ventilatieve koeling (dit heette voorheen zomernachtventilatie) is aangepast. Daarnaast is de dissipatie van ventilatoren verlaagd.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Joris.