Uitfasering

Een paar jaar geleden stopte de ondersteuning voor 2G CSD (data) netwerken. De komende jaren start de uitfasering van het 2G GPRS datanetwerk, om ruimte te maken voor het 4G en 5G netwerk. Tot in 2019 werd in de energiemarkt nog gewerkt met 2G GPRS. Inmiddels zijn energiemeters standaard voorzien van 4G communicatie. 5G wordt nog niet ondersteund door de meterfabrikanten.

Planning

De planning van de telecombedrijven is dat eind 2024 (Vodafone) en eind 2025 (KPN) de ondersteuning stopt. Op dit moment zijn er gesprekken tussen de belanghebbenden uit de energiemarkt en de telecombedrijven over mogelijk uitstel. Belangrijke vraag daarbij is wel of de dekking gegarandeerd blijft om verstoringen in de uitlezing van energiemeters te voorkomen.

Gevolgen

De uitfasering van het 2G GPRS heeft mogelijk ook gevolgen voor u. Als u grootzakelijke energiemeters geïnstalleerd hebt gekregen in de periode tot en met 2019, kunnen deze meters lastig en straks helemaal niet meer uitgelezen worden. Met als gevolg dat u niet meer voldoet aan de wettelijke meetverplichting.

Zijn deze aanpassingen verplicht?

Ja. U bent wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat uw grootzakelijke energiemeters dagelijks door een meetbedrijf worden uitgelezen. Zonder de aanpassing naar 4G kan uw meetbedrijf deze wettelijke meetverplichting niet meer voor u uitvoeren.

Als u een INNAX meter heeft

Heeft u meters van INNAX? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we uw energiemeters ook in de toekomst kunnen uitlezen. Afhankelijk van de toegepaste energiemeters zijn er twee opties:

  1. De energiemeter heeft een vervangbare modem. INNAX vervangt in dat geval alleen de modem, inclusief een 4G SIM-kaart;
  2. De energiemeter heeft geen vervangbare modem. INNAX vervangt de complete energiemeter, inclusief een 4G SIM-kaart.


Zijn hier kosten aan verbonden?

Dat hangt er vanaf. Heeft u een huurmeter? Dan zijn de kosten voor INNAX. Als u een meter in eigendom hebt, worden de kosten voor de benodigde aanpassingen aan u doorbelast. Als (ondersteuning van) het 2G netwerk stopt, willen wij uw energiemeters blijven uitlezen. Daarom is uw medewerking belangrijk.

Wat u van ons kunt verwachten

Voordat het 2G netwerk komt te vervallen, willen we de benodigde aanpassingen aan de meters hebben doorgevoerd. Op dit moment werken we aan een uitvoeringsplanning. Het gaat om duizenden meters. We kunnen niet alle aanpassingen in korte tijd uitvoeren. Daarom starten we al in 2023.

We proberen deze vervangingen op een natuurlijk moment uit te voeren. Dient uw meter in de komende jaren opnieuw gecertificeerd te worden en werkt de meter nog op 2G? Of is er een storing aan uw meter waarvoor een storingsbezoek nodig is? Dan willen we direct ook de benodigde aanpassingen naar 4G uitvoeren. Zo voorkomen we dubbele kosten.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Harold.