“Wij zien dat bestuurders er kopzorgen over hebben”, zeggen Philip Blaauw van INNAX en Ron van Bloois van Multiple Impact (MI). “De focus ligt logischerwijs bij het verlenen van zorg, waardoor verduurzaming verder van hun bed staat. Dit terwijl in 2030 al concrete normen moeten worden gehaald op weg naar Paris Proof in 2050”. De netwerkorganisatie MI en het gebouwverduurzamer INNAX werken al langer samen, maar schalen nu op naar een vastomlijnde unieke service op drie niveaus:

Portefeuille-, gebouw- en installatieniveau

De drie niveaus van ondersteuning bij de financiering van verduurzaming zijn het strategische portefeuilleniveau, het gebouwniveau en het installatieniveau. De laatste van de drie is het domein van INNAX, dat als onafhankelijk dienstverlener de planning, financiering, implementatie en exploitatie as-a-service voor haar rekening neemt (met garanties indien gewenst). Daarboven is MI de perfecte partner voor zorgbestuurders en -beleggers om op gebouw- en portefeuilleniveau naar verduurzaming te kijken en snel tot handelen te komen.

Vastgoed een risicofactor

“De begroting van zorginstellingen bestaat voor 90% uit personeelskosten en voor 10% uit vastgoedkosten, maar op de balans weegt het vastgoed juist voor 90% mee”, aldus Ron Bloois. “En vroeger kleefde aan vastgoed amper strategisch risico, maar door de klimaatmaatregelen is vastgoed wel een risicofactor geworden waar je wakker van ligt.” Met de kickoff van de samenwerking van MI en INNAX hebben bestuurders en beleggers nu een aanspreekpunt om snel integraal - want op de genoemde drie niveaus - in kaart te brengen hoe de verduurzaming van hun vastgoed kan worden aangepakt.

Gericht op resultaat

“Er zijn tal van partijen die zich laten inhuren om dure rapporten over verduurzaming te schrijven, die dan in een la verdwijnen”, aldus Philip Blaauw. “Maar onze twee organisaties hebben een DNA gericht op impact en resultaat. INNAX steekt al decennia zijn nek uit als het gaat om het vertalen van beleid voor verduurzaming naar concrete renderende oplossingen voor gebouwverduurzaming. Nu treden wij toe tot het impactgerichte netwerk van MI en gaan we het succes van enkele gezamenlijke pilots breder in de markt zetten.” Concepten als sale & green lease back voor zorgbeleggers en voor bestuurders het opstellen van routekaarten gekoppeld aan het Strategisch Vastgoed/ Huisvesting Plan worden nu haalbaar in no nonsens stappen.

Integrale aanpak

Wat wij als eerste stap aanbieden aan zorgbestuurders en zorgbeleggers is een strategische in-house werksessie (dan wel als webinar) waarin we de drie niveaus zullen doorspreken zodat zichtbaar wordt hoe een integrale aanpak kan worden gesmeed. Ook zullen we regelmatig te gast zijn bij de Sociëteit Vastgoed en in hun radiouitzendingen optreden met seminars over deze zaken. Het ministerie dringt er met klem op aan dat zorgbestuurders en -beleggers meer betrokken zijn bij verduurzaming. Wij reiken ze de hand, niet alleen met wijze woorden maar met daden.

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Philip.