Duurzame én betaalbare energie bereikbaar maken

Het project is ontwikkeld door IX Zon en zal worden geëxploiteerd door Coöperatie Brabantstroom. Het is een opvallend voorbeeld van duurzaamheid gecombineerd met sociale verantwoordelijkheid. Het doel van het zonnepark is om energie op te wekken en deze voor lokale bewoners (met een focus op sociale huurders) toegankelijk en betaalbaar te maken. De coöperatie werkt samen met KiesZon om het park te bouwen en Greenchoice om de stroom van de panelen tegen een voordelig tarief aan haar leden te leveren. De leden ontvangen dus voordelig lokale stroom, direct van de panelen van het zonnepark.

Graafsebaan in Rosmalen

Na een intensief traject, waarin IX Zon in 2021 deelnam aan de selectieprocedure van de gemeente 's-Hertogenbosch, is in 2023 een vergunning verleend voor de ontwikkeling van het zonnepark aan de Graafsebaan in Rosmalen. Het plangebied is gelegen in een landbouwenclave en wordt omgeven door verschillende recreatieparken en een natuurgebied. De omvang van het plangebied bedraagt ongeveer 7,2 hectare. Hiervan wordt 6 hectare ingericht met zonnepanelen. Het zonnepark zal een vermogen krijgen van circa 10 MWp.

Mogelijkheid om mee te investeren

Omwonenden van het zonnepark hebben de mogelijkheid om te investeren in een ‘ZonneDeel’. Daarnaast kan iedereen die de coöperatieve beweging wil versnellen, meedoen via het platform ZonnepanelenDelen. De uitgifte van deze obligatielening is bedoeld om de aankoop van het zonnepark te financieren. Triodos Bank financiert de rest van de realisatiekosten.

De samenwerkende partijen zijn: Cooperatie Brabantstroom, Greenchoice, IX Zon, KiesZon, Triodos Bank en INNAX. 

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Joop.