Van inzicht naar maatregelen

We nemen hiervoor ons kantoor in Veenendaal als voorbeeld, dat verduurzaamd is tot het niveau van Paris Proof. Etienne legt uit dat dataverzameling het startpunt is: de gebouw- en energiedata en vooral het werkelijk energieverbruik. Daarmee kun je analyses en benchmarks gaan uitvoeren die duidelijk maken welke maatregelen nodig zijn om effectief energie te besparen.

Klimaatinstallatie en gebouwbeheersysteem

In de technische ruimte van ons kantoor legt Frank uit hoe onze klimaatinstallatie werkt en schakelt tussen verwarmen en koelen. De installatie is al wat ouder en dan loont het deze goed na te laten kijken. In ons geval bleek de software verouderd waardoor hij niet optimaal meer functioneerde. Daarnaast hebben we gekeken of de installatie goed aansluit op het gebouwbeheersysteem. Ook daar was verbetering mogelijk in de afstelling.

Financieringsvormen

Energie besparen zal vroeg of laat om investeringen vragen. Jeroen legt uit welke mogelijkheden je hebt als het gaat om financiering. Je kan dit natuurlijk zelf doen als de middelen er zijn, gebruikmaken van een bancaire financiering, subsidies, lokale fondsen of as-a-service. In dat laatste geval betaal je maandelijks een vast bedrag voor het gebruik en onderhoud van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonne-installatie.

Duurzaam DOEN: Energie besparen in je gebouw

Duurzaam DOEN video

Energie besparen, iedereen is er momenteel mee bezig of heeft er interesse in. Maar welke stappen kun je het beste zetten als eigenaar of huurder van een gebouw?

Bekijk de video hiernaast.