Optische stroomtransformator

Bijna 200 jaar na de ontdekking van Faraday heeft TenneT, netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet, een “optische stroomtransformator” toegepast. In eerste instantie in een laboratoriumopstelling, maar binnenkort wordt de Low Power Instrument Transformer in een echt station getest.

Hoe het werkt

De optische stroomspoel bestaat uit een optische kop en “verwerkingsunit” waarbij 4000 samples per seconde worden gemaakt van de rotatie van het licht ten gevolge van het magnetische veld. Deze informatie moet vervolgens door de kWh-meter worden verwerkt tot de pulsen die gebruikt worden voor verdere verrekening.

Figuur 1 - Meetprincipe (links) en opbouw van de apparatuur (rechts) zoals in de pilot toegepast

Meetprincipe (links) en opbouw van de apparatuur (rechts) zoals in de pilot toegepast

 

Figuur 2 – Zijaanzicht van een hoogspanningsveld, met helemaal links de combitransformator (voor stroom en spanning) en daarnaast de LPIT.

Zijaanzicht van een hoogspanningsveld, met helemaal links de combitransformator (voor stroom en spanning) en daarnaast de LPIT


Schematische weergave 

Figuur 3 - een schematische weergave hoe de optische meting

Lees hier het nieuwsbericht over de pilot van TenneT en onze meetoplossing. 

Grip op energie

Besparen op energie en kosten dankzij effectief energiemanagement

Besparen op het energieverbruik van gebouwen begint met inzicht. Om hier stappen in te zetten is het zaak om alle aspecten van energie te bekijken, want de winst zit meestal in het ontdekken van slimme combinaties. Die kun je pas zien, nadat voldoende relevante data zijn verzameld.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Ed zal snel contact met u opnemen.