Wetgeving vanuit Europa, uitgewerkt voor Nederland, verplicht bedrijven om maatregelen te nemen en hun vastgoed te verduurzamen. Zo is sinds 1 januari 2018 een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) verplicht voor veel sectoren: o.a. zorg, onderwijs, kantoren, hotels. Een positieve ontwikkeling, want EBS is een uitstekend middel om grip te krijgen op energie. In drie stappen behaalt u een maximaal resultaat:

1) registratie bij netbeheerders op orde

Als uw bedrijf meerdere panden heeft, is de eerste stap het controleren van de registratie bij netbeheerders en leveranciers. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat wijzigingen in eigendom niet goed doorgegeven of verwerkt zijn en dat bedrijven betalen voor panden die al lang niet meer in bezit zijn.

2) controle van de energiefacturen

Vervolgens levert een kritische blik op de energiefactuur al snel de nodige winst op. Kloppen de hoeveelheden energie? Klopt het tarief? Wordt er met de juiste energiebelasting gerekend? Ook op dit terrein gaat nog veel fout en valt er voor bedrijven nog veel geld terug te halen.

3) concrete acties om verbruik terug te brengen

Als de administratie in orde is, kan de derde stap worden gezet: het verkrijgen van inzicht in het verbruik én, belangrijker nog, het nemen van acties om dit verbruik daadwerkelijk terug te brengen.

Een goed EBS biedt inzicht in het verbruik van de aansluitingen over een dag, week, maand of jaar, en de mogelijkheid verbruiken te vergelijken. Een analyse van deze gegevens biedt al de nodige handvatten. Zoals onverwacht verbruik in de avond of weekend, verkeerd afgestelde gebouwinstallaties en onverklaarbare piekwaardes. Het zal niet de eerste keer zijn dat naar voren komt dat een gebouw ’s morgens vroeg wordt verwarmd (gasverbruik vanaf 4-5 uur), en vervolgens na zonopkomst gekoeld moet worden (elektraverbruik vanaf 8-9 uur).

Stap voor stap naar duurzaam vastgoed

Door op basis van deze analyses maatregelen te nemen, kan een eerste besparing op het verbruik worden gerealiseerd. Op basis daarvan kunt u verdergaande maatregelen overwegen, die het verbruik structureel terugbrengen. Het Activiteitenbesluit verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen uit te voeren indien deze binnen 5 jaar worden terugverdient: een overzichtelijke periode om stap voor stap tot duurzaam vastgoed te komen.

Grip op energie

Besparen op energie en kosten dankzij effectief energiemanagement

Besparen op het energieverbruik van gebouwen begint met inzicht. Om hier stappen in te zetten is het zaak om alle aspecten van energie te bekijken, want de winst zit meestal in het ontdekken van slimme combinaties. Die kun je pas zien, nadat voldoende relevante data zijn verzameld.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Harold zal snel contact met u opnemen.