Wat is blokverwarming?

Blokverwarming is een centraal verwarmingssysteem waarbij een centrale ketel de warmte opwekt die wordt verspreid door het hele gebouw. Het systeem werkt door middel van een netwerk van leidingen die door het gebouw lopen en radiatoren die de warmte afgeven in elke afzonderlijke woning. In de jaren 60 en 70 werd blokverwarming gezien als dé oplossing om niet in iedere woning van een complex een CV ketel te installeren.

Wat is het verschil tussen blokverwarming en een warmtenet of stadsverwarming?

Blokverwarming is een systeem waarbij warmte wordt geproduceerd door een centrale ketel die warm water via leidingen en radiatoren naar individuele woningen transporteert. Dit systeem is meestal eigendom van de verhuurder of bewonersvereniging en is bedoeld voor één gebouw. Elk gebouw met blokverwarming heeft zijn eigen ketel en leidingen, en de kosten voor het systeem worden meestal verdeeld onder de bewoners van dat gebouw.

In elke woning zijn radiatoren geïnstalleerd die zijn aangesloten op de leidingen van het blokverwarmingssysteem. De radiatoren zijn voorzien van een meter waarmee de het verbruik in de woning kan worden geregistreerd.

Een warmtenet, soms ook wel stadsverwarming genoemd, is een netwerk van leidingen dat warmte transporteert van een centrale warmtebron. Het warmtenet transporteert restwarmte van een grote fabriek of een energiecentrale naar meerdere woningen of gebouwen. De warmtebron bevindt zich vaak op enige afstand van de aangesloten gebouwen en kan meerdere wijken of zelfs hele steden bedienen.

Voordelen van blokverwarming

Een van de voordelen van blokverwarming is dat het efficiënter kan zijn dan individuele verwarmingssystemen. Doordat de warmte centraal wordt geproduceerd, kan er meer controle worden uitgeoefend over de temperatuur en het energieverbruik. Daarnaast kunnen de kosten van het onderhoud en de reparaties van het systeem worden gedeeld tussen de bewoners van het gebouw.

Een ander voordeel van blokverwarming is dat het systeem minder ruimte in beslag neemt dan individuele verwarmingssystemen. Doordat de centrale ketel zich in een gemeenschappelijke ruimte bevindt, hoeft elke woning geen eigen cv-ketel te hebben, wat ruimte in de woning bespaart.

Nadelen van blokverwarming

Hoewel blokverwarming voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Als er een storing ontstaat in het systeem worden alle bewoners van het gebouw tegelijkertijd getroffen. Het onderhoud en de reparaties zijn gecentraliseerd en er is dus enige afhankelijkheid van de gebouwbeheerder of het vestuur van een VvE voordat er een oplossing geregeld wordt.

Een ander nadeel is dat je als bewoner geen vrije keuze hebt uit de warmteleverancier. Om te voorkomen dat een bewoner in een complex met blokverwarming meer betaalt dan anderen die wel de keuze hebben om hun gasleverancier te kiezen is een wet gemaakt. Dat is de warmtewet.

Verduurzaming met blokverwarming

Het aardgasvrij maken van woningen is een belangrijk punt dat we in de komende jaren moeten gaan oppakken. Bestaande gebouwen en woningcorporaties hebben daarin de grootste rol.

Door de verwarmingsinstallatie te voorzien van een collectieve (hybride) warmtepomp of deze aan te sluiten op een lokaal mini-warmtenet is het mogelijk om je veel aardgas en dus CO2 te besparen. Het voordeel is dat de kosten per bewoner een stuk lager zijn dan de verduurzaming van een individuele CV ketel.

Als woningcorporatie of VvE vraagt dat echter grote investeringen die niet altijd gemaakt kunnen worden. INNAX is expert in verduurzaming zonder dat dit een grote kostenpost is voor de corporatie of voor de bewoners.

Lees meer over het verduurzamen van blokverwarming.

Toekomstvaste woningen

De route naar energiezuinig en waardevast

Veel woningcorporaties en residentieel vastgoedeigenaren hebben baat bij een verduurzamingsroute met concrete stappen naar een duurzame woningportefeuille. Waar die route toe leidt is helder: zeer energiezuinige, gezonde en waardevaste woningen.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Khing zal snel contact met u opnemen.