De eerste energieneutrale woontoren van Nederland

In 2013 heeft Projectbureau Oost van de Gemeente Amsterdam een tender voor de ontwikkeling van een woontoren in het Amstelkwartier uitgeschreven. Het consortium dat deze tender gewonnen heeft bestaat uit Hurks, Lingotto en APF International, het ontwerp is van Mecanoo en INNAX is betrokken als de duurzaamheidsadviseur. INNAX heeft de partijen begeleid bij het bereiken van energieneutraliteit. Dat wil zeggen dat het gebouw net zo veel energie oplevert als dat het verbruikt. Het lage energieverbruik van het gebouw was een zeer belangrijke voorwaarde vanuit de opdrachtgever.

De Spaklertoren

Het gebouw bestaat uit 160 appartementen van 50 tot 75 m2, met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes. De toren staat in het Amstelkwartier, een stadswijk aan de Amstel, gelegen tussen Oud-Zuid en de Watergraafsmeer.

Rol van INNAX

Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van een toekomstbestendig energieconcept voor een lange levensduur met optimale energieprestatie. Niet alleen voor het hier & nu goed, maar ook voor later, dus energieneutraal. INNAX heeft hiervoor het energieconcept opgesteld en de energieberekeningen verzorgd, waardoor het mogelijk was om van de Spakler de eerste energieneutrale woontoren te maken.

Martijn Geurts was als één van de experts van INNAX betrokken:

Dit project was een interessante opgave. Wij gaan in onze oplossingen altijd voor het hoogst haalbare, voor zover de techniek en beschikbare middelen dat mogelijk maken. In samenwerking met alle partijen hebben we daarin mooie resultaten bereikt.

Slimme oplossingen

Om de woontoren energieneutraal te krijgen is gekozen voor een aantal slimme oplossingen waaronder een lage temperatuurverwarming, warmteterugwinning en een collectieve warmtevoorziening vanuit het Amsterdamse warmtenet. Het zijn echter vooral de 2.000 zonnepanelen die dit ontwerp uniek maken. Omdat alleen het dakoppervlak van de smalle toren onvoldoende was om genoeg vermogen op te wekken, zijn extra zonnepanelen verticaal tegen de gevels geplaatst. Op deze manier wordt er voldoende elektriciteit opgewekt om  aan de totale energievraag te voldoen.

 

Feitjes en cijfers

  • Eerste energieneutrale woontoren van Nederland
  • 2500 m2 aan zonnepanelen
  • Verdeeld over ~1750 zonnepanelen, waarvan 1.400 verticaal tegen de gevel
  • 24 bouwlagen (max. 73 m hoog)
  • 160 woningen

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Albert.