Woonomgeving DEVO

Opdrachtgever : DEVO

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

Aan de oostkant van Veenendaal komt een nieuwe wijk met ongeveer 3.200 nieuwbouwwoningen en voorzieningen: Veenendaal-Oost. Sinds de oprichting in 2007 voert INNAX onder de vlag van DEVO de regie over het project Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO).

Energiebedrijf

DEVO wordt het energiebedrijf dat woningen en andere gebouwen in Veenendaal-Oost zal voorzien van warmte en koude (koeling) op duurzame, efficiënte en voor de consument financieel aantrekkelijke wijze. Het energiesysteem van DEVO moet de CO2 uitstoot met 60% verminderen ten opzichte van de traditionele verwarming met aardgas. Dit is mogelijk doordat er een collectief energiesysteem wordt aangelegd op basis van warmtepompen met warmte- en koudeopslag in de bodem gecombineerd met hoogrendementsketels en een warmtekrachtkoppeling. Woningen en gebouwen worden niet alleen verwarmd, maar in de zomer ook gekoeld met de opgeslagen koude van de wintermaanden. Veenendaal-Oost draagt hiermee bij aan een schoner milieu. In totaal wil Veenendaal-Oost op deze manier circa 3.500 woningen realiseren.

Integrale werkwijze

Dankzij de betrokken en integrale werkwijze van INNAX zijn de meeste projectfasen succesvol afgerond en zitten we nu in de afrondende opleveringsfase, dit betreft het aansluiten van de woningen en voorzieningen (inmiddels 300 woningen aangesloten en bewoond). Tijdens de exploitatiefase blijft INNAX bij DEVO betrokken voor het projectmanagement, het energiemonitoringsysteem (E-view) en de meetdiensten.

Foto’s: Joslyn Henninger