Winkelexploitatie conform BREEAM

Opdrachtgever : Corio

Project ter bevordering van de duurzaamheidsprestatie.

Corio heeft voor de locatie De Vredenburg (Hoog Catherijne), de BREEAM-duurzaamheidsnorm ‘Good’ behaalt. Dit heeft de organisatie gedaan in samenwerking met BREEAM assessoren en experts van INNAX. De winkeliers kunnen hun winkel nu ook exploiteren conform BREEAM.

BREEAM-NL

Het nieuwbouwproject De Vredenburg omvat zo’n 5.700 m2 winkeloppervlak. Conform de BREEAM-norm is het gebouw beoordeeld op:

  1. bouwkundige elementen (tussenvloeren, gevels, dak, ramen),
  2. installaties (verlichting, verwarming, koeling, ventilatie),
  3. afwerking (van onder andere vloeren en binnenwanden) en
  4. het bij het gebouw horende terrein (het bouwkavel).

De beoordeling vindt plaats in negen categorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. Aan het gebouw zijn per onderdeel punten (credits) toegekend. Die gezamenlijk doorgerekend zijn tot één samengestelde gebouwscore. De Nederlandse creditlijst is toegespitst op de Nederlandse wet- en regelgeving, praktijkrichtlijnen en bouwpraktijk.

Een BREEAM-NL beoordeling verloopt in twee fasen. Als het gebouw zich nog op de tekentafel bevindt (de ontwerpfase) wordt een voorlopige BREEAM-NL verklaring afgegeven. Het definitieve BREEAM-NL Certificaat wordt na oplevering van het gebouw afgegeven, indien het gebouw de beoordeling goed doorstaan heeft.

Hands-on aanpak

BREEAM vraagt om een hands-on aanpak. Om ervoor te zorgen dat alles tijdens de bouw goed verloopt, is het belangrijk om regelmatig op de bouwplaats aanwezig te zijn. Daarnaast helpen wij bij het begrijpelijk maken van de BREEAM-vereisten, zodat alle betrokkenen het nut en de voordelen goed voor ogen hebben én houden.

Foto’s: Sven van der Maas