Verduurzaming conform BREEAM

Opdrachtgever : Van der Heijden bouw en ontwikkeling

Project ter bevordering van de duurzaamheidsprestatie.

Bij de verduurzaming van haar kantoor heeft Van der Heijden bouw en ontwikkeling zich laten leiden door het BREEAM-NL Nieuwbouw duurzaamheidlabel. INNAX heeft het bouw- en ontwikkelingsbedrijf ondersteund bij het ontwerpproces, de bouwfase en de BREEAM cerficering.

Duurzame huisvesting

Door de renovatie beschikt Van der Heijden over een duurzaam en energiezuinig kantoor. Alle elementen van haar visie zijn in dit project meegenomen. Het gebouw is ontworpen in het voordeel van de eindgebruiker. Ook tijdens de verbouw en op de bouwplaats is nadrukkelijk aandacht geweest voor duurzaamheid.

Resultaten

De resultaten die Van der Heijden met de verduurzaming heeft bereikt spreken voor zich:

  1. Labelsprong van label C naar label A++.
  2. CO2-uitstoot reductie van 56%.
  3. Daling van het energieverbruik van 43%.
  4. Opwekking van zonne-energie van 30% van het totaalverbruik waardoor wel slechts 110 kWh/m2 fossiele energie nodig hebben per m2. Dat is de helft van de norm die Rgd/overheid hanteert.
  5. 50% reductie in waterverbruik. De terugverdientijd van de doorgevoerde duurzaamheidmaatregelen is gemiddeld 7/8 jaar.

Voorbeeldfunctie

Van der Heijden bouw en ontwikkeling ambieert een rol als duurzame aannemer en ontwikkelaar. De ervaringen die zijn opgedaan met de verduurzaming van het eigen kantoor zal de organisatie gebruiken bij toekomstige projecten waar Van der Heijden bij betrokken is.

BREAAM-NL ’Very Good’

Met het predicaat Breeam ‘Very Good’ krijgt Van der Heijden de beloning voor de totale verduurzaming van hun kantoor, bedrijfshallen en buitenterrein. Het uiteindelijke resultaat is een geheel nieuwe uitstraling, zowel in- als extern, met energielabel A++ en conform de richtlijnen BREAAM-NL ’Very Good’. Niet geheel onbelangrijk is te vermelden dat alle duurzame maatregelen een terugverdientijd hebben van circa 8 jaar. Daarnaast wordt er maar 110 kW/m2 energie verbruikt. Meer dan de helft lager dan de voorgeschreven norm door de Rijksoverheid.