Sprong van energielabel G naar C

Opdrachtgever : Bouwfonds Real Estate Investment Management

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

Verhuurder Bouwfonds Real Estate Investment Management en huurder Ernst & Young slaan handen ineen voor het verduurzamen van het monumentale pand aan de Wassenaarseweg in Den Haag. Het resultaat is een labelsprong van G naar C.

Energieonderzoek als uitgangspunt

Als uitgangspunt voor dit project heeft INNAX een energieonderzoek verricht naar de huidige status van energie-effici├źntie van de gebouwen, met als uitkomst label G. Voor de nodige verbeter-maatregelen heeft INNAX ook een maatwerkadvies uitgebracht. Aansluitend aan dit advies is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de maatregelen die tot een verbeterd energielabel kunnen leiden die zowel technisch als financieel haalbaar waren. De resultaten hiervan waren zodanig positief dat Bouwfonds heeft besloten om deze maatregelen door te voeren. Op basis hiervan is het ontwerp gemaakt om zo tot verduurzaming van het gebouw te komen.

Monumentaal pand

Het pand kreeg onder meer daglichtafhankelijke verlichting met aanwezigheidsdetectie, een warmte- en koudeopslag onder het gebouw en nieuwe dakisolatie. Vanwege de monumentale status van het gebouw zijn er strenge eisen om rekening mee te houden. Aan de gangen, trappenhuizen en buitengevels mocht niks veranderen. De verduurzamingsslag heeft de CO2-uitstoot met 35 procent teruggebracht. Daarmee is het kantoor een van de duurzaamste monumentale panden in Nederland.

Energielabelposter

Naar aanleiding van dit project heeft AgentschapNL de eerste energielabelposter uitgereikt aan Bouwfonds en Ernst & Young. De poster maakt de energieprestaties van het gebouw zichtbaar voor gebruikers en bezoekers.