Sportcomplex Olympiakwartier Almere

Opdrachtgever : gemeente Almere

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

In Almere Poort staat tegenover het huidige Topsportcentrum een nieuw indoor sportcomplex, gerealiseerd door gemeente Almere. Het gebouw heeft vijf verdiepingen en een omvang van ca. 6.050 m2 BVO. Het energielabel is A++ en gebruikers ervaren het gebouw als zeer comfortabel.

Vanaf de start van de bouw is rekening gehouden met het reduceren van het energiegebruik en het optimaliseren van het binnenklimaat. Naast de bouwkundige eigenschappen zijn diverse technische maatregelen getroffen om dit te realiseren, waaronder LED-verlichting, een warmtepomp voor ontvochtiging en warmteterugwinning in de luchtbehandelingsinstallatie voor het zwembad. Het complex wordt verwarmd door restwarmte afkomstig van de elektriciteitscentrale die de stadswarmte van Almere levert. Dat is beter voor het milieu. Daarnaast is gekozen voor de toepassing van het BaOpt systeem in de sporthal en het zwembad. Dit systeem zorgt op unieke wijze zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

2521 zwembadconcept XL

Het complex wordt gerealiseerd volgens het 2521 zwembadconcept. 2521 staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang en 21 meter breed. Het basisontwerp van dit concept is gecombineerd met een sporthal. Dit is in een gestapelde configuratie uitgevoerd voor de realisatie van diverse sportfaciliteiten (judoruimten, verenigingsruimten, sportbegeleiding en ondersteunende middelen).

Projectteam

Architect Slangen & Koenis was in samenwerking met gebouwverduurzamer INNAX GEBOUW & OMGEVING, Bastenhof Consutancy en Bartels ingenieursbureau, verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding. Het gebouw is gerealiseerd door Goossen Te Pas Bouw, de technische installaties door Hollander techniek, van Drunen en Hellebrekers. Vastgoedbedriijf gemeente Almere heeft de directievoering en toezicht verzorgd.