Sportcomplex Hogekwartier

Opdrachtgever: OLCO Sportsphere

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

Gemeente Amersfoort krijgt in 2017 een nieuw sportcomplex in de stadswijk Hogekwartier, Amerena. Dit complex vervangt de huidige sporthal Schuilenburg, het Sportfondsenbad en het zwembad in Liendert. De nieuwe accommodatie maakt evenementen en trainingen op topsport niveau mogelijk. De gemeente heeft vanaf de aanbesteding scherpe eisen gesteld aan duurzaamheid en het beperken van het energieverbruik en de CO2 uitstoot. 

De bouw is gestart in januari 2016. OLCO Sportsphere, die het ontwerp van het gebouw heeft gemaakt, bouwt het sportcomplex. Het complex wordt duurzaam gebouwd en heeft minder energie nodig vanwege onder andere een goede isolatie. Verder wordt energie zoveel mogelijk duurzaam opgewekt (zonne-energie en biomassa).

Aanbestedingsproces met ambities

De gemeente Amersfoort heeft voor dit project een aanbesteding uitgezet. Op basis van een programma van eisen hebben partijen een Voorlopig Ontwerp gemaakt. Hierin waren voorstellen opgenomen over de realisatie van het sportcomplex en de gewenste ambities voor de bouw. OLCO Sportsphere heeft de aanbesteding gewonnen en heeft INNAX ingeschakeld om het installatietechnische deel uit te werken. Zowel in het Voorlopig Ontwerp als in de realisatie. Verder begeleidt INNAX de installateurs die als onderaannemers van OLCO de installaties gaan realiseren.

Duurzame bouw vanaf het ontwerp

In het ontwerp is duurzaamheid vooropgesteld. Dat was een eis vanuit de aanbesteding. Diverse technische maatregelen dragen bij aan deze ambitie waaronder het toepassen van warmtepompen voor de basisverwarming ten behoeve van de klimaatinstallatie, een houtpelletketel voor de verwarming van het zwembadwater, LED verlichting, PV panelen, een zonneboiler systeem en het BaOpt systeem ten behoeve van de luchtbehandelingsinstallatie.

De EPC voor dit complex is 0,35. Dit is een lage waarde voor een dergelijk gebouw. De CO2 uitstoot is ook heel laag door de toepassing van de houtpelletketel en warmtepompen in combinatie met het opwekken van eigen elektra via de PV panelen.

Afbeelding: de duurzame aspecten van Sportcomplex Hogekwartier

Afbeelding: de duurzame aspecten van Sportcomplex Hogekwartier

Over Sportcomplex Hogekwartier

Het nieuwe sportcomplex krijgt een 50 meter bad voor wedstrijden met 10 banen (na Eindhoven het tweede bad in Nederland met zoveel banen), een recreatiebad, springplatforms op onder meer 5 en 10 meter en een grote sporthal (ca. 1.700 m2) voor verschillende binnensporten. Verder komen er ook verenigingsruimten en een horecaruimte. Onder het complex komt een parkeervoorziening voor 210 plaatsen.

Projectteam

Dit project wordt gerealiseerd door OLCO Sportsphere (ontwerp en bouw), gebouwverduurzamer INNAX (duurzame energievoorziening en begeleiding), Venhoeven CS (architect), Bartels (constructeur), DGMR (adviseur bouwfysica), KWB (zwembadwaterbehandeling), BRI (W-installaties) en Linthorst (E-installaties).

De planning is om zomer 2017 gereed te zijn.

Volg de bouw

Via de timebox van het sportcomplex is de bouw live te volgen.

Bron: Gemeente Amersfoort