Recreatieoord met Regenbos als ‘accu’

Opdrachtgever : Omnium

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

Omnium (voorheen Sportpunt Zeeland) in Goes huisvest een subtropisch zwemparadijs, drie multifunctionele sporthallen, diverse sportzalen, squashbanen, een fitnessruimte, beautysalon, kinderdagverblijf, een praktijk voor fysiotherapie, campingterrein en een horecagelegenheid. In 2014 is het oord uitgebreid met een waterattractie en een levensgroot Regenbos ter bevordering van de exploitatie. Om ervoor te zorgen dat de energierekening nagenoeg gelijk blijft, worden alle energiebronnen in en om het gebouw optimaal benut.

In samenwerking met Gemeente Goes, Slangen+Koenis Architecten en landschapsarchitect Robin Lock creëert Omnium een dagrecreatie rondom de basisvoorzieningen voor de zwem- en sport accommodatie door de (top-)sporthal te verbeteren en de zwemattractie ‘Lazy River’ toe te voegen aan het recreatie aanbod. INNAX is gevraagd om de installaties te verduurzamen.

Energiebronnen

Het ontwerp voor de installaties is op maat gemaakt. Hierbij is gekeken naar de gewenste functionaliteit, comfortbeleving en betrouwbaarheid. Voor de verwarming en koeling is gekozen voor een Warmte-koudeopslag (WKO). Het systeem slaat warmte en koude op in de bodem. Dit levert een aanzienlijke CO2-reductie op ten opzichte van het traditionele systeem van Omnium.

Voor de opwekking van elektriciteit is een warmte-krachtkoppeling (WKK) geïnstalleerd. De sporthallen zijn voorzien van vloerverwarming welke zorgt voor de verwarming van het 9 meter hoge complex. Naast de energieopwekking wordt ook de verlichting duurzamer, door middel van energiezuinige LED- en Tl-armaturen. En met de renovatie van de daken en gevels wordt de isolatiewaarde van de gebouwschil opgetrokken naar een waarde van minimaal Rc 6,0. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de oude situatie.

Regenbos als ‘accu’

Een van de andere energiebronnen voor Omnium is het Regenbos. Het bos is aangelegd onder een 18 meter hoge transparante kap. Deze ‘kas’ fungeert als energiecollector, waarbij continu warmte wordt onttrokken en opgeslagen in het bodemsysteem (WKO). Door deze warmte te benutten gaat het Regenbos fungeren als een soort accu voor het zwembad en de (top-)sporthal.

Besparen met duurzame energie

Om ervoor te zorgen dat de beoogde besparingen echt gerealiseerd worden, moeten de installaties goed ingeregeld zijn. Goed beheer, onderhoud, monitoring en exploitatie mag daar niet ontbreken. INNAX ontzorgt Omium hierbij als ESCo (Energy Services Company).