Raadhuis Velsen

Opdrachtgever : Gemeente Velsen

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

De duurzame renovatie van het monumentale Raadhuis van Velsen in IJmuiden is gestart in december 2012. De redenen voor de renovatie waren de aanwezigheid van asbest, de slechte klimaatbeheersing in het gebouw en het hoge energiegebruik van het gebouw.

Asbest en binnenklimaatproblemen

In de jaren 50 was het zeer gebruikelijk om asbest in de bouw toe te passen. Het grootste deel van het asbest in het Raadhuis bevond zich in het ventilatiesysteem. Om deze reden was het systeem buiten bedrijf gesteld met als gevolg een onprettig binnenklimaat. Met de renovatie heeft de gemeente het gebouw volledig gesaneerd, het ventilatiesysteem vervangen en energiebesparende maatregelen getroffen. De renovatie vond plaats met het grootste respect voor dit monumentale pand.

Creatieve oplossing voor klimaatbeheersing

BBN Adviseurs werkte samen met INNAX, Adviesbureau Broomans en de aannemers BAM en P.G. Kuijper & Zonen om het Raadhuis weer te laten voldoen aan de eisen van deze tijd ten aanzien van Arbo en energiegebruik. Het verbeteren van de klimaatbeheersing vroeg om een creatieve oplossing. Het installatieontwerp is op maat gemaakt rekening houdend met de monumentale daken, de asbestkanalen en de betonnen vloer.

Labelsprong van G naar C

De gemeente Velsen was bereid om extra te investeren in energiebesparende maatregelen. Diverse energiebesparende maatregelen zijn onderzocht op technische en financiële haalbaarheid en terugverdientijden. Deze maatregelen hebben geleid tot een labelsprong van G naar C. Naar verwachting wordt 70% op energie bespaard.

Foto’s met dank aan: Raadhuis Velsen