Heropbouw na verwoestende brand

Direct na de brand in december 2015 is de heropbouw van het subtropisch zwembad van Landal Beach Resort Ooghduyne in Julianadorp gestart. De brand had niets overgelaten van het gebouw. Naast het zwembad waren onder meer de receptie, een restaurant en een bowlingbaan verwoest. De uitdaging was om het gehele centrumgebouw in 6 maanden te herbouwen om de continuïteit van het vakantiepark te waarborgen.

De heropbouw is voorspoedig verlopen onder directievoering van de heer Jan Hermsen, bestuurder Ooghduyne, en de uitvoerende partijen Van Wijnen (aannemer), Wilms (installateur), Reimink (zwembadtechniek) en INNAX (duurzame energie en energiemanagement). In zes maanden tijd is het gehele complex herbouwd en op 10 september 2016 vond de feestelijke heropening plaats.

Energie- en CO2-besparing

De eis van Landal Beach Resort Ooghduyne was om een maximale energiebesparing te realiseren en de CO2 uitstoot te minimaliseren. Voor het terugdringen van het energieverbruik en de CO2 uitstoot is het complex bouwkundig goed geïsoleerd en luchtdicht (lage infiltratiewaarde) gebouwd. Een Warmte Koude Opslag (WKO) met warmtepompen zorgt voor het verwarmen en het koelen van het complex. Voor de ventilatie van het zwembad is gekozen voor het BaOpt systeem. Voor de opwekking van energie zijn PV-panelen op eigen terrein geïnstalleerd. Heath pipes zorgen voor het opwarmen van warmtapwater voor de douches en keuken. Al deze maatregelen zorgen voor ca. 40% energiebesparing en 75% minder CO2 uitstoot ten opzichte van de situatie voor de brand.

Restwarmte houdt WKO in balans

Tijdens het gebruik van het luchtbehandelingssysteem komt restwarmte vrij. Deze restwarmte wordt gebruikt om de WKO installatie in balans te houden en aan de Provincie-eisen te kunnen voldoen.

Eric ter Haar, directeur bij INNAX duurzame energie: ‘Een WKO-installatie die het hele jaar door evenveel verwarmt als koelt zou ideaal zijn. Dit is in de praktijk echter nooit het geval. Met de restwarmte van het luchtbehandelingssysteem vangen we het verschil op en houden zo de bron in balans.’

Het recreatiecentrum van het park maakte al jaren gebruik van een duurzame installatie in beheer van INNAX voor energiebesparing en comfort. INNAX heeft wederom het ontwerp van de duurzame installaties voor haar rekening genomen en heeft in de nieuwe situatie gebruik gemaakt van de laatste technische ontwikkelingen. Daarnaast is INNAX verantwoordelijk voor het volledige onderhoud en het energiemanagement voor de komende vijftien jaar.