Energieneutrale woontoren

Opdrachtgever : Lingotto

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

Op de huidige woningmarkt is steeds meer vraag naar woningen in het middensegment met een huur tot 900 euro per maand en een hoge mate van duurzaamheid. In de nieuwe stadswijk Amstelkwartier realiseren het consortium bestaande uit Lingotto, APF International, gebouwverduurzamer INNAX en Hurks, op termijn @Home Amstelkwartier. Een circa 70 meter hoge woontoren bestaande uit middensegment huurwoningen.

People, Planet, Profit benadering

INNAX heeft binnen het consortium de rol als partner voor Design, Build, Finance, Maintain & Energy-Operate van het energieconcept. Dit houdt in dat INNAX eindverantwoordelijk is voor het ontwerp, de realisatie, turnkey oplevering en het onderhoud van de duurzame energie-installaties. Hiervoor wordt onder het beheer van INNAX een Energie B.V. opgezet die de Photo Voltaische energie verzorgt (zonne-stroom). Op deze manier wordt de energetische duurzaamheid gewaarborgd rekening houdend met de eindgebruikers. Het prachtige uitzicht over de Amstel en de betaalbare woonlasten worden als het ware gecombineerd in een pragmatische People, Planet, Profit benadering.

Ambitie EPC = 0

De ambitie met betrekking tot klimaatneutraal bouwen voor dit gebouw is het realiseren van een EPC van 0. Hiervoor heeft INNAX het energie concept opgesteld en de EPC-berekeningen verzorgd. Een goed geïsoleerde gevel en de duurzame installaties moeten bijdragen aan dit resultaat. Daarnaast worden op een deel van de gevels pv-panelen aangebracht om de woningen te voorzien van duurzame energie.

Een nieuwe stadswijk

Het Amstelkwartier is de nieuwe stadswijk aan de Amstel, gelegen tussen Oud-Zuid en De Watergraafsmeer. Hier is straks plaats voor circa 4.000 woningen, voorzieningen, winkels, bedrijven en een klimaatneutraal hotel. Momenteel zijn al circa 250 woningen opgeleverd en is de eerste basisschool geopend. Ook de aanleg van het nieuwe stadspark aan de Amstel is in volle gang.