Energiekas voor comfort en besparing

Opdrachtgever : Sipkema Vastgoed

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

Het multifunctionele Crystalic-gebouw is een opvallend gebouw aan de westkant van Leeuwarden. INNAX heeft de duurzame energievoorziening van het gebouw ontworpen en in beheer. De glazen kap, in de vorm van een Friese stolpboerderij, fungeert als ‘energiekas’ voor het gehele gebouw.

Verduurzaming bestaande installaties

Voor de renovatie van het gebouw heeft eigenaar Sipkema Vastgoed, INNAX bij het project betrokken. De traditionele energievoorziening, een CV-installatie en een koelmachine, is aangevuld met onder andere een warmte –en koudeopslag (WKO), een automatisch ventilatiesysteem en PV-cellen. De WKO verzorgt ongeveer tachtig procent van de warmte en koeling.

Energiekas

Het gebouw Crystalic (ruim 7.000 m2) is in de vorm van een glazen Friese stolp boerderij gemaakt. Dit ontwerp heeft als gevolg dat het gebouw veel zon opvangt en snel opwarmt. Hierdoor was er bijna sprake van een overschot aan energie. Door deze energie als warmtebron te gebruiken, fungeert de glazen kap als energiekas voor het hele gebouw. Hierdoor hoeft de WKO minder vaak aan te staan en hoeft deze in de zomer alleen te koelen.

Exploitatie

De aanwezige installaties en energiemeters zijn in beheer van INNAX. Daarnaast monitoren wij de prestaties ervan. Dit zorgt ervoor dat de installaties naar verwachting functioneren.

Energiebesparing

Met de huidige oplossingen is een energielabel A+ behaald en een energiebesparing van dertig procent ten opzichte van de eerdere situatie.

Foto’s: Crystalic