Duurzaamheid en leefbaarheid

Opdrachtgever : SCW

Project ter bevordering van de duurzame energievoorziening.

De Vier Gravinnen is een plek voor iedereen. Tijdens de ontwikkeling en bouw van dit nieuwe levendige centrum, zijn duurzaamheid en leefbaarheid belangrijke aandachtspunten geweest. De gerealiseerde voorzieningen en gebruikte materialen onderstrepen dit.

Lagere energierekening

In samenwerking met diverse partners maakte SCW de keuze voor het ontwikkelen van een woonvoorziening met een eigentijdse opzet en mogelijkheid tot zorgverlening. Het gebouw De Vier Gravinnen is een complex geworden met een flexibele moderne intramurale capaciteit, waar het scheiden van zorg en wonen mogelijk is. Dit woongebied is duurzaam gebouwd met de nadruk op leefbaarheid. Van alle gemakken voorzien, maar wel met een lagere energierekening!

Ontwerp technische installaties

In het ontwerp van de technische installaties hebben we rekening moeten houden met de wensen van de verschillende partners en de diversiteit van de gebruikers van het complex. Elke woning heeft vloerverwarming en koeling, aangesloten op een collectieve Warmte Koude Opslaginstallatie (WKO). Dit vertaalt zich in een lager energieverbruik en een lagere rekening voor verwarming.

De Vier Gravinnen

Het gebouw is ontworpen door Het Architectenhuis in Apeldoorn. De architecten hebben zich vooral laten inspireren door het Italiaanse Sienna. Een ‘perfecte’ stad met een indrukwekkend plein, een mediterrane sfeer en aangename ontmoetingsplekken. De Vier Gravinnen omvat 169 appartementen. Het complex is voorzien van een ondergrondse parkeergarage. Tevens biedt het gebouw een restaurant, gemeenteloket, een huisartsenpraktijk, tandarts en een kinderdagverblijf.

Foto’s: SCW