Toename congestieproblemen

Congestieproblemen doen zich zowel voor bij teruglevering, als bij levering van elektriciteit. Deze ontstonden in bepaalde regio’s zoals delen van Flevoland en Friesland, maar breiden zich snel uit naar onder meer Noord-Holland en Gelderland. Daarbij kost het oplossen van de capaciteitsproblemen gemiddeld vijf jaar of meer. INNAX doet er alles aan om getroffen projecten zoals scholen, zorginstellingen en productiebedrijven toch te kunnen realiseren. Een globale weergave van onze aanpak:

Stroom als eerste prioriteit

Al in de ontwerpfase starten we het overleg op met de energieleverancier om te verkennen wat er mogelijk is. In geval van opdoemende stroombeperkingen, vragen we direct stroomcapaciteit aan. In het ontwerp is een lage energiebehoefte het uitgangspunt.

Lokale energievoorziening

Bij stroomleveringsbeperkingen brengen we alternatieve mogelijkheden van (lokale) energielevering in kaart. Zoals bijvoorbeeld het aansluiten op een warmtenet en/of het uitbreiden van de PV-capaciteit in combinatie met batterijopslag en kleine windmolens. Ook kan dal-levering (avond/nacht) vanuit het elektriciteitsnet een oplossing zijn.

Gas als alternatief

De energietransitie is een proces dat zorgvuldig moet worden gecoördineerd. Gas heeft daarin zeker een rol. Professor Ad van Wijk voorziet een toekomst met een hybride energievoorziening van elektriciteit en (waterstof)gas voor de gebouwde omgeving. De omkeerbare brandstofcel, waarbij je decentraal zowel waterstofgas als elektriciteit kunt maken, komt er aan. In de tussentijd kan met aardgas via een waterstofgas voorbereide CV-ketel tapwater gemaakt worden en ruimtes verwarmd worden. Is er voorlopig (bijna helemaal geen) stroomlevering dan kan elektriciteit opgewekt worden met een warmtekrachtkoppeling (WKK).

Scenario’s

Van de genoemde oplossingen bepalen we de financiële, functionele en operationele haalbaarheid, dat we verwerken in verschillende energiescenario’s die de realisatie van het bouwproject mogelijk maken.

Besluitvorming is teamwerk

Alleen gezamenlijk (gemeente, energieleverancier en opdrachtgever) kunnen stroomleveringsproblemen worden opgelost. De gemeente kan als vertegenwoordiger van de overheid ontheffingen verlenen (NTA8800, transportkosten) en oplossingen meefinancieren. De energieleverancier kan voorzien in daluren levering en de uiteindelijke oplossing van de congestieproblemen. En de opdrachtgever kan zijn ontwerp en planning aanpassen en eveneens extra kosten dragen.

De enige weg naar succes is als partijen om tafel gaan met de intentie om het project te realiseren, waarbij ieder zijn verantwoordelijkheid neemt.

Toekomstvast bouwen

Innovatieve oplossingen en een pragmatische aanpak

Hoe groot de verschillen tussen bouwprojecten ook zijn: het resultaat moet waardevast en energie-efficiënt zijn. Daarbij staat het welzijn van de gebruiker voorop en mag ook de geldende wet- en regelgeving niet uit het oog worden verloren. 
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Jan zal snel contact met u opnemen.