Wetten en regels lopen achter

Wat hierbij niet helpt: wetten en regels lopen achter op de snelle groei van duurzaamheid en circulariteit. Dus allerlei nieuwe constructies zijn volstrekt legaal. De installateurs ervan doen alles volgens het boekje. Maar dat is geen garantie voor brandveiligheid. Want er gaapt een gat tussen “toegestaan” en “veilig”. Eigenaren van vastgoed kunnen dit gat uiteraard dichten. Maar zij zijn zich vaak niet bewust van de brandveiligheidskant van de situatie.

Scope van de manager

Wie in de organisatie gaat hierover aan de bel trekken? Is dat de duurzaamheidsmanager? Als die er al is, heeft die vaak een strakke focus op vernieuwing. Vanuit een frisse blik innovaties binnenhalen. Die zorgt wellicht voor gezonder voedsel in het bedrijfsrestaurant. Maar brandveiligheid, oerelement van duurzaamheid, zit zelden in de scope van deze manager. En die is daar ook niet verantwoordelijk voor. Op dit punt kunnen organisaties uiteraard zelf verbetering doorvoeren. Er zijn immers allerlei manieren om brandveiligheid en duurzaamheid weer aan elkaar te koppelen. Enkele voorbeelden:

Imago(schade)

‘Brandveiligheid vindt iedereen belangrijk. Uiteraard de eigen medewerkers, maar ook iedereen die bij je over de vloer komt, of op afstand met je te maken heeft. Je kan nog zo hard werken aan een groen imago, maar als je vervolgens met een brand in de media komt, is dat voor niks geweest. Want het beeld dat bij mensen blijft hangen, is die brand.

Circulaire combinatieproducten

De praktijk van circulair is: allerlei gebruikte materialen (en soms ook nieuwe) vormen samen een nieuw product. Zoals (kantoor)meubels, vloerbedekking, lampen of wandbekleding. Vaak zijn al die materialen op zichzelf brandveilig. Maar de diverse nieuwe combinaties die ontstaan, zijn dat regelmatig niet. En daar is geen controle op. Wat bij goede circulariteit wel gebeurt: alle ingrediënten van het nieuwe product nauwkeurig registreren (materialenpaspoort). Dat is belangrijk, want daarmee is die controle op brandveiligheid goed uitvoerbaar. Alleen moet dan nog wel iemand daar opdracht toe geven.

(On)veilige zonnepanelen

Hele rijen huizen krijgen tegenwoordig tegelijk zonnepanelen. De installateur legt dan vaak de panelen naadloos tegen elkaar, op één constructie. Maar is dat wel toegestaan? De wet zegt: tussen twee huizen moet een brandwerende scheiding zitten. Dan mogen constructies dus niet doorlopen. Zeker niet met panelen die behoorlijk warm worden van onderen. Maar de letter van de wet gaat uit van brand die van binnen naar buiten gaat, niet andersom. Daardoor lijkt het of installateurs en eigenaren zelf mogen bepalen wat ze wenselijk vinden. Het is aantrekkelijk voor hen om één doorlopende constructie te bouwen, maar het is zeer de vraag of de veiligste optie is (en dus naar de geest van de wet). Brandveiligheid betekent ook: letten op de grote kwaliteitsverschillen tussen zonnepanelen, de bijgeleverde omzetters (AC/DC) en bekabeling. Dit vraagt gespecialiseerde kennis, waar de eindverantwoordelijke voor brandveiligheid meestal niet over beschikt.

(Inpandige) oplaadpunten

De parkeergarage zit vaak onder een gebouw. Die krijgt oplaadpunten. In sommige garages zelfs tientallen op een rij. Bij de bouw is daar nooit op geanticipeerd. Op dit punt bestaan alleen dringende adviezen. De één wacht op wetgeving, de ander duurt dat te lang. Accu’s die opladen, kunnen in brand vliegen. Die krijg je niet makkelijk uit. Er komt veel rook vrij. Een sprinkler helpt niet altijd. En de accu kan op den duur gaan spuiten, waardoor je een vlamboog krijgt, temidden van andere auto’s met accu’s en/of benzine. Hier zijn oplossingen voor, maar die zijn per situatie anders.

(Hoog)bouw van hout

’s Lands hoogste houten gebouw, 73 meter, is nog nauwelijks opgeleverd (Haut, Amsterdam) of een duo van 110 en 150 meter hoog staat al in de steigers (The Dutch Mountains, Eindhoven). De milieuvoordelen van hout boven beton en staal zijn zeer groot. En dit hout wordt zodanig bewerkt dat het brandgevaar zeker niet groter is. Eerder kleiner. Hout gedraagt zich bij brand namelijk voorspelbaarder dan staal. Dus hier hoor je vanuit brandveiligheid geen bezwaren. Tenzij mensen er lak op smeren die voor de brandveiligheid nadelig is.

Steffan Majoor

Brandveiligheidsdesk

Steffan is adviseur Brandveiligheid en Bouwkunde en helpt opdrachtgevers met alle facetten van brandveiligheid. Het leveren van kennis, klankborden en het ontzorgen van de klant op het gebied van brandveiligheid is zijn passie.

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Steffan zal snel contact met u opnemen.