Zware sancties bij niet naleven Warmtewet

Zware sancties bij niet naleven Warmtewet

Vastgoedeigenaren die aan hun huurders energie leveren via een warmtenet, bijvoorbeeld stads- of blokverwarming, moeten rekening houden met de Warmtewet. Conform de nieuwe wet, die op 1 januari in werking is getreden, moeten verhuurders zich aan een aantal verplichtingen houden. Doen zij dat niet, dan riskeren zij flinke sancties.

Zo staat er op het niet nakomen van de meldplicht een boete van maximaal 450.000 euro. Ook andere sancties kunnen worden opgelegd. Dat stelt Wendela Raas, partner bij Boekel De Nerée. De Warmtewet is bedoeld om kleinere verbruikers die warmte afnemen van een warmtenet te beschermen tegen te hoge tarieven en een niet-transparante levering. De wet geldt voor verhuurders van zowel residentieel als commercieel vastgoed die warmte leveren aan hun huurders via een aansluiting van minder dan 100 kilowatt.

De verplichtingen houden onder andere een meldplicht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en een warmteovereenkomst (die deel kan uitmaken van een huurovereenkomst) met verbruikers. Ook moeten in een aantal gevallen tussenmeters worden geplaatst. Voor de warmtelevering zelf geldt een maximale prijs. De warmteovereenkomst moet in elk geval bij ieder nieuw huurcontract worden aangegaan, stelt Raas. Maar waarschijnlijk moeten ook alle bestaande huurovereenkomsten worden aangepast.

Bron: Vastgoedmarkt


Facebooktwitterlinkedinmail