‘Zonnepanelendak ArenA vervolgstap naar klimaatneutraal stadion’

‘Zonnepanelendak ArenA vervolgstap naar klimaatneutraal stadion’

Er wordt een zonnedak gerealiseerd op de Amsterdam ArenA van ongeveer 7.000 vierkante meter. In totaal worden er gedurende de eerste helft van 2014 ongeveer 4.200 zonnepanelen geïnstalleerd.

De realisatie wordt verzorgd door Nuon, BAM en Arcadis, Green Deal-partners van het stadion, samen met Oskomera, dat verantwoordelijk is voor de levering en montage van de panelen. De zonnepanelen komen op de niet-licht doorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak in een strook over de hele omtrek boven de dakgoot. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top drie van Europese ‘zonnestadions’.

Klimaatneutraal in 2015

Henk Markerink, directeur Amsterdam Arena, koppelt het grootse zonnedak aan de ambitie van zijn organisatie: “De Amsterdam ArenA koos eerder al voor duurzame stadswarmte en –koude. Recent werd een contract getekend voor Nederlandse windenergie dat via Nuon gekoppeld is aan windpark Oudendijk. De installatie van de zonnepanelen is een belangrijke en logische vervolgstap in het realiseren van een per saldo klimaatneutraal stadion in 2015.”

De zonnecentrale van de Amsterdam ArenA zal jaarlijks naar verwachting ruim 930.000 kWh elektriciteit opwekken. De panelen voorkomen de uitstoot van 430 ton CO2, evenveel als 180 auto’s jaarlijks uitstoten.

Investering

De investering van 1,6 miljoen euro was mogelijk dankzij het Amsterdams Klimaat en Energiefonds, dat in oktober 2013 van start ging. Het fonds verstrekt (achtergestelde) leningen, garanties en/of aandelenkapitaal en zorgt ervoor dat de ArenA het zonnedak financieel rendabel kan installeren en exploiteren.

Bron: duurzaamgebouwd.nl

Rol van INNAX

INNAX is hierbij betrokken als partner in de joint-venture E3 die het fondsmanagement van het Amsterdam Klimaat en Energiefonds verricht voor 15 jaar. Dit fonds vergroot de mogelijkheden voor het verduurzamen van gebouwen.Financieringen zijn naast technische en energetische diensten een kernactiviteit voor INNAX.

 


Facebooktwitterlinkedinmail