Warmtewet helpt bij energiebesparing

Warmtewet helpt bij energiebesparing


Een toelichting op sessie 6 | ‘Warmtewet; grip op collectieve energiestromen’ van de Inspiratiemiddag.


De warmtewet wordt door veel verhuurders gezien als een verzwaring van de administratieve lasten. De praktijk wijst uit dat het zowel voor huurders als verhuurders (financiële) voordelen heeft. Het implementeren van de Warmtewet is een uitgelezen moment om besparingsmaatregelen door te voeren. Met grip op en inzicht in de energiestromen zijn besparingen tot wel 20% op de energierekening mogelijk.

De introductie van de Warmtewet in 2014 raakt alle professionele verhuurders die via een collectieve installatie warmte en warm tapwater levert aan huurders. Deze nieuwe regels werken energiebesparing in de hand. Het centraal leveren van warmte kan namelijk goedkoper.

Wat je meet, kun je managen

Uit de praktijk blijkt dat de energiestromen binnen wooncomplexen niet of nauwelijks gemeten worden. Hierdoor is er geen zicht op het functioneren en de efficiency van de installaties en de kosten voor het produceren van de warmte. Ook de energiedoorbelastingen aan de huurders zijn hierdoor niet op werkelijke data te herleiden en vaak niet gebaseerd op werkelijke verbruiken maar op basis van een verdeelsleutel.

Het plaatsen van op afstand afleesbare energiemeters, zowel vóór als na de collectieve installatie én per woning, werkt als volgt in uw voordeel:

  • u krijgt inzicht in alle energiestromen binnen een wooncomplex;
  • met de gemeten data krijgt u grip op de energiestromen;
  • u krijgt grip op het rendement van de installatie;
  • transparantie voor wat betreft de werkelijke verbruiken per huishouden.

Dit vormt de basis voor de juiste en meest eerlijke manier van afrekenen van warmte en warm tapwater. Met het inzicht van alle meetdata is het mogelijk om tevens de juiste keuzes te maken voor uw duurzaamheidsdoelstellingen!

Totale woonlasten

Door te meten krijgt u ook grip op de totale woonlasten en kan de collectieve installatie onderhouden en geoptimaliseerd worden naar een kostenefficiënte warmtelevering.

Meld u aan voor de Inspiratiemiddag

Ontdek hoe u onnodige kosten voorkomt, wat uw besparingsmogelijkheden zijn en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn om te voldoen aan deze wet. Het volledige programma van deze middag bestaat uit zes parallelsessies waarin ervaringen uit de praktijk centraal staan. Met de kennis die u hier opdoet, bent u in staat uw huidige energiebeleid te toetsen en te verbeteren. U bepaalt zelf welke sessies u wilt volgen. Meld u aan voor 10 juniDeelname is gratis.

Wij hebben een infographic voor u

In de infographic – 6 stappen Warmtewet proof – ontdekt u hoe besparingen en verduurzaming binnen handbereik liggen.

 


Facebooktwitterlinkedinmail