Versnelling geven aan duurzaamheid met de Huurdakrevolutie

Versnelling geven aan duurzaamheid met de Huurdakrevolutie

In gesprek met Roebyem Anders, Co-founder Sungevity International, over Huurdakrevolutie[1].

Zonnepanelen dragen bij aan een energiezuinige en gezonde huisvesting en leveren een bijdrage aan onze klimaatdoelstellingen. De Huurdakrevolutie is het initiatief om duurzaamheid te versnellen. Stap voor stap ondersteunt de Huurdakrevolutie bij het ontwikkelen en implementeren van de scherpste business case. Maar waarom liggen nog niet alle daken vol met zonnepanelen? Met deze vraag ging ik in gesprek met Roebyem Anders, Co-founder Sungevity International.

Door Roebyem Anders, Co-founder Sungevity International, word ik gastvrij ontvangen op hun kantoor te Amsterdam. Terwijl ik een rondleiding krijg, vertelt Roebyem enthousiast over haar passie en het initiatief van de Huurdakrevolutie.

Ontzorgen en inspireren
“Onze missie is om verduurzaming van woningcorporaties en commerciële vastgoedpartijen, te beginnen met de overstap op zonnestroom, te versnellen. We willen iedereen laten leven op zonnestroom”. Het gaat verder dan zonnepanelen op het dak, door zonnepanelen ga je zuiniger om met energie. Met de Huurdakrevolutie zetten we dus echt in om die duurzaamheid te versnellen. Dat is ons gedachtengoed”. Roebyem vertelt mij dat als we in het huidige tempo doorgaan, alleen bij renovatie of mutatie zonnepanelen plaatsen, dat we over 20-30 jaar nog nergens zijn. “Het aantal plaatsingen van zonnepanelen is momenteel een druppel op een gloeiende plaat en dit doet mij pijn, want er is zoveel potentie om te verduurzamen en het gaat bovendien om bewoners die een lage energierekening het hardste nodig hebben”.

Met de Huurdakrevolutie willen we een stempel drukken op een van de grootste uitdagingen van onze tijd; de energietransitie. Daarnaast is het vooral heel leuk en dat straalt het initiatief zeker ook uit. De Huurdakrevolutie inspireert op vier cruciale fronten: kosten, financiering, enthousiasmeren van huurders en installatie en beheer van de zonnesystemen.

“Alle struikelblokken zijn onderzocht, de recepten liggen klaar”
Waarom gaat de overgang naar zonnestroom nu zo mondjesmaat? “We zien een paar struikelblokken en heel veel is koudwatervrees”. De meest voorkomende barrières zijn; financiering, hoe krijg je de bewoners mee en hoe om te gaan met zonnepanelen op hoogbouw (wat als zonnepanelen niet passen). Zonnepanelen kunnen ook een manier zijn om vertrouwen te winnen/ te herstellen van/met een bewoner. Technologie is betrouwbaar en werkt altijd, dus wat is beloofd wordt waargemaakt. Daarna zijn huurders sneller bereid om andere, ingrijpende maatregelen om de woning te verduurzamen te omarmen, zoals isolatie, warmtepompen en andere ingrepen.

“Sungevity heeft een succesrecept ontwikkeld waarmee we maximale huurdersparticipatie bereiken. Als missie-gedreven bedrijf willen wij ‘open-source’ al onze ervaringen delen zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen. De Huurdakrevolutie is een platform waar wij, en vele andere marktpartijen en woningcorporaties, deze ervaringen delen om zo de beweging naar verduurzaming van de woonvoorraad te versnellen”.

Er zijn diverse pilots uitgevoerd, maar met alleen maar pilots maken we onvoldoende tempo. Waarom een pilot, terwijl een andere corporatie deze pilot reeds heeft uitgevoerd en antwoord geeft op de vragen die spelen? We kennen hele mooie voorbeelden die alle struikelblokken wegnemen.

Klaar voor de volgende stap. Doen!
We hebben mensen nodig die zeggen: “we gaan het gewoon doen”, met de juiste “can do” mentaliteit. Deze mensen heb je nodig om iets los te maken. Als wij nou het platform zijn die bestaande recepten kunnen delen met andere organisaties en men hoort van elkaar hoe het wel kan. Dan kunnen we die beweging op gang helpen.

De pilotfases zijn geweest, barrières zijn weggenomen en er zijn succeservaringen. Er liggen allemaal kant-en-klare recepten in de markt, bijvoorbeeld hoe je de bewoner meekrijgt, de financieringsmogelijkheden, wat te doen bij hoogbouw (postcoderoos), dus dit mogen geen belemmeringen meer zijn. Waar wachten we nog op!

Weten welke mooie voorbeelden er zijn? Kom naar het eerstvolgende lunchevent op 22 november te Rotterdam. Kijk voor meer informatie https://huurdakrevolutie.nl/

[1] De Huurdakrevolutie is een initiatief van Sungevity Netherlands B.V. en INNAX. Met deze samenwerking wordt kennis, inkoopkracht en goedkope financiering gebundeld om de doorbraak van zonnestroom op huurwoningen te versnellen.


Facebooktwitterlinkedinmail