Verslag inspiratiemiddag “Op weg naar aardgasloos wonen”

Verslag inspiratiemiddag “Op weg naar aardgasloos wonen”

Speciaal voor professionals werkzaam bij woningcorporaties en residentieel vastgoed beheerders, organiseerde INNAX op 12 juni haar jaarlijkse inspiratiemiddag. Het centrale thema was: “Op weg naar aardgasloos wonen”.

Khing Go, Manager Business & Development van INNAX startte de middag met de eerste stap naar aardgasloos wonen en begon bij de historie van aardgas. Khing benoemde hierbij de energietransitie die hij zelf heeft meegemaakt, namelijk die van kolen naar aardgas.

Tijdens de plenaire sessie “Een energieneutraal dorp Nagele” vertelden Margret Drok (SACON architecten) en Ad Hoogers (BOOM) over het plan om de dorpskern van Nagele bestaande uit 500 woningen met monumentale waarde, energieneutraal te maken. “In de energietransitie is de balans tussen duurzame energieopwekking en opslag de sleutel tot de oplossing. Voor Nagele gaan we daarom op zoek naar de juiste balans’, aldus Margret en Ad.

In de vier verschillende inspirerende parallelsessies hebben wij elkaar bijgepraat over  diverse onderwerpen. Constan Custers van RVO vertelde over actuele regelingen en subsidies die helpen bij het verduurzamen van uw vastgoed. Richard Oomen (INNAX) vertelde namens Casade over de route naar een energieneutrale woningvoorraad in 2050. Martijn Geurts en Joost Straat (INNAX) vertelden in de sessie “Geen aardgas meer, maar wat dan wel?” over de praktische aanpak en de maatregelen die daarbij horen. Tijdens de sessie NoM renovatie in de praktijk presenteerde Sven Hillecamp (Alliantie) en Pieter Klep (INNAX) het project Eemnes.

Tijdens de parallelsessie over de impact van de warmtetransitie op bewoners presenteerde Susanne van Suylekom (HIER verwarmt) de meest actuele cijfers van het kwantitatieve onderzoek die “HIER verwarmt” jaarlijks uitvoert. 47% van de respondenten ziet op tegen de kosten die aardgasloos wonen met zich meebrengt. “Niet de onafhankelijkheid van de aanbieder en niet het ontzorgen van bewoners, maar “vertrouwen” is het toverwoord”, aldus Susanne van Suylekom.

De afsluitende samenvatting van Joop van der Voort (INNAX) zorgde ervoor dat de zaal rechtop in haar stoel kwam te zitten. Wat is de next step? Verduurzaming heeft te maken met verstand en met gevoel. Met welke technieken, subsidies of bewonersgroep je ook te maken krijgt. Het gaat om de keuze die je maakt, kies jij om in beweging te komen?


Presentaties
Wij kijken terug op een zeer geslaagde inspiratiemiddag. Hieronder volgt een overzicht van de presentaties die u kunt downloaden.

Opening | Op weg naar aardgasloos wonen
Khing Go (INNAX)

Sessie 1 | Actualiteit m.b.t. subsidies en regelgeving
Door Constan Custers (RVO)

Sessie 2 | De route naar een energieneutrale woningvoorraad 2050
Door Richard Oomen (INNAX)
namens Casade

Sessie 3 | Geen aardgas meer, maar wat dan wel?
Door Martijn Geurts en Joost Straat (INNAX).

Plenaire sessie | De impact van de warmtetransitie op bewoners
Door Susanne van Suylekom (HIER verwarmt)

Afsluiting | De eerstvolgende stap naar aardgasloos wonen
Door Joop van der Voort (INNAX)


Facebooktwitterlinkedinmail